MENU

Beleef een onvergetelijke Indian Summer in Saas-Fee/Saastal

We krijgen de vraag wel vaker, wat is het mooiste seizoen om naar het Saastal te gaan? Je zou denken de zomer of, voor de sneeuwaanbidders de winter maar als de weergoden je goedgezind zijn, wat vaak het geval is, en je trakteren op een Indian Summer dan is de herfst magisch!

De herfst transformeert het Saastal tot een adembenemende wereld vol kleuren en contrasten. De hoogste toppen tekenen met een vers pak hagelwitte sneeuw scherp af tegen een donkerblauwe hemel. Iets lager kleuren de lariksen op de berghellingen een pallet van geel, oranje naar kastanjebruin. De pijnbomen contrasteren met hun nog diepgroene naaldendek en in de dalen heerst, bijna verstild, de nazomer. Het koele, rustige weer en de schone lucht nodigen uit om op pad te gaan voor een onvergetelijke bergwandeling.

Saas-Fee/Saastal laat zich nu van haar rustige kant zien waarin het ook heerlijk chillen is. Na een lange dagwandeling in de bergen en je hoofd nog verzadigd van de adembenemende uitzichten, kom je terug in het dal en nodigen de gezellige restaurants en cafés je uit om te genieten van hun culinaire hoogstandjes. Wat is dit genieten!

Met de Metro Alpin naar 3.500 meter hoogte

Een bijzondere highlight is ook de hoogalpiene gletsjer wereld. Deze is in de bijzonder heldere herfstlucht in al zijn glorie te bewonderen. Ga met de Metro Alpin, de hoogste ondergrondse tunnelbaan in de wereld naar een hoogte van 3500 meter waar een adembenemend uitzicht op de vele vierduizenders op je wacht. Hier bevindt zich ook het hoogste draairestaurant ter wereld, Restaurant Allalin. Dit is echt een hele bijzondere ervaring die je niet mag missen.

Saastal Metro Alpin

Je kunt in het hele Saastal vele schitterende bergwandelingen maken, zeker ook in de herfst. We lichten graag drie wandelingen voor je uit die je niet mag missen.

Mattmark rondwandeling

Een toegankelijke rondwandeling in een adembenemende sfeer. Je begint bij de dam van de Mattmark stuwmeer. Dit is de grootste aarden dam van Europa. Vanaf de parkeerplaats of de bushalte, als je met de SaastalCard de gratis bus hebt genomen, loop je tegen de klok in om het meer. Het meer ligt op ongeveer 2200 meter hoogte tussen indrukwekkende landschappen die in de herfst vaak al deels zijn bedekt met een verse laag sneeuw. Het wordt nergens technisch of steil waardoor je deze wandeling eventueel ook als onvergetelijke fietstocht zou kunnen fietsen. Aan het einde van het stuwmeer kom je bij de Distelalp. Bij het vaak lekkere herfstweer kun je ook gaan picknicken op de Distelalp en daarna via de andere oever teruglopen naar de stuwdam. Het is een heerlijke relaxte wandeling omringd door machtige bergen. In totaal klim je slechts honderd hoogtemeters over een totale afstand van 8 kilometer. Reken er op dat je ongeveer 2,5 uur onderweg bent.

De Hannig Zonnetrail

Ook dit is een hele toegankelijke bergwandeling die voor iedere fitheid goed te doen is. De route begint in Saas-Fee met de nieuwe kabelbaan naar het Hannig uitzichtpunt (2336m). Al het zware klimwerk is dan al gedaan voordat je aan de wandeling begint en rest je alleen nog om te genieten van het heerlijke weer en de schitterende natuur. Dit is ook een fijne wandeling om met kleinere kinderen te doen. Als je goed om je heen kijkt is de kans groot dat je gemzen gaat zien.

Vanaf het Hannig bergstation loop je eerst in zuidelijke richting, daarna slinger je met zigzaggen verder naar beneden over alpenweides en later door bossen. Halverwege kun je even pauzeren op het terras van Café Alpenblick dat, in een prachtig Lariksbos ligt. Je daalt in totaal iets meer dan 500 hoogtemeters over een afstand van 3,6 km. Reken op ongeveer 1,5 uur wandeltijd. Wil je meer sportieve uitdaging dan kun je deze mooie wandeling ook andersom lopen. Je klimt dan i.p.v. te dalen en laat de kabelbaan helemaal links liggen voor een nog sportievere wandeling.

Alpiene nederzettingen wandeling

(van Saas-Grund naar Kreuzboden)

Dit is een historische wandeling die begint in Saas-Grund en via Triftalp naar Kreuzboden loopt. In vroeger tijden liepen iedere zomer hele families uit het Saastal met hun vee in etappes naar de Triftalp en in de nazomer weer terug. De koeien graasden onderweg naar hartenlust! Deze herfstwandeling begint in Saas-Grund bij het kabelbaanstation (1553m). Je steekt de Trift rivier over en wandelt een goudgeel lariksbos in. Na de eerste kilometer gaat het pad met lange zigzaggen de helling op. Vlak voor de derde haarspeldbocht kom je langs de Josefs kapel (1771m). Deze 18e -eeuwse kapel heeft een houten dak met een prachtige Rococo periode bloemmotief schildering. Er volgen nog acht haardspeltbochten waarna het pad langs de helling licht blijft stijgen tot de Triftalp.

Tot midden september tref je nog een hoop bedrijvigheid op de Triftalp, daarna dalen de koeien af en gaat de alm in winterslaap. We vervolgen onze wandeling en komen steeds dichter bij de boomgrens, het uitzicht op de machtige vierduizenders van het Mischabel massief, boven Saas-Fee wordt hier ronduit adembenemend. We hebben een prachtig zicht op de centrale top, de Dom, die met 4545 meter de hoogste Zwitserse berg is die volledig in Zwitserland ligt. Met dit geweldige uitzicht komen we uiteindelijk aan in Kreuzboden. We komen ogen te kort want ook bij het Kreuzbodenmeer genieten we weer van het uitzicht. Uiteindelijk nemen we de kabelbaan die ons weer naar Saas-Grund brengt. We hebben dan bijna 850 hoogtemeters geklommen over een afstand van 7,7 km. Reken op ruim 3 uur lopen.

Gorge Alpine

(een klettersteig in een diepe kloof)

Heb je zin in een onvergetelijk avontuur? Boek dan een berggids voor een afdaling van de Gorge Alpine.

Deze onherbergzame steile kloof brengt je van Saas-Fee naar Saas-Grund. Dit is één van de coolste via Ferrata’s van Zwitserland. Via tokkelbanen, abseils, touwladders en staalkabels daal je de kloof af langs watervallen en steile rotswanden. Dit kan bij goed weer het hele jaar door, zelfs in de winter als de watervallen bevriezen of ’s-nachts voor een echt bizarre ervaring. Doe dit niet zelf (dit is verboden) maar boek altijd een berggids die je veilig door de kloof begeleidt.

SaastalCard

In nagenoeg alle accommodaties ontvang je bij je eerste overnachting de unieke SaastalCard. Deze kaart geeft je gratis toegang tot alle kabelbanen (behalve Metro Alpin) en de postbus. Je hebt daarmee gemakkelijk toegang tot de mooiste wandelingen en uitzichtpunten. Met de SaastalCard is Saas-Fee/Saastal voor iedereen een heerlijke vakantiebestemming, ongeacht je leeftijd of hoe fit je bent.

Informatie over de SaastalCard Saas-Fee/Saastal in de herfst