MENU

Techniek op sneeuwhellingen

Wanneer je vroeg in het voorjaar gaat hiken kom je soms sneeuw tegen van afgelopen winter. Vooral in geulen en op schaduwhellingen blijft de sneeuw lang liggen. Het heeft iets bijzonders om een mooi spoor aan te leggen op een maagdelijk witte sneeuwhelling. Maar voor het wandelen over sneeuw heb je weer een heel andere techniek nodig dan in ander terrein. Zorg ervoor dat je de wandeltechniek op sneeuwhellingen, zoals het oversteken, afdalen en remmen op sneeuw goed onder de knie hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wandelen op sneeuwhellingen

Veel hangt af van de samenstelling van de sneeuw en hoe steil de helling is. Wanneer je ’s ochtends vroeg aankomt bij een keihard bevroren sneeuwveld en een hellingsgraad van 30 graden en er loopt nog geen oud spoor over, kies dan voor een alternatieve route. Want zonder stijgijzers en pickel kun je hier niet uit de voeten. Later op de dag wordt de sneeuw zachter en kun je eventueel zelf een spoor maken.

  • Volg zo veel mogelijk oude treden, loop rechtop en schop met de rand van je schoen treedjes in de sneeuw.
  • Laat bij harde sneeuw de meest ervaren wandelaar voorop gaan. De volgende loper maakt het spoor weer beter voor degene erachter.
  • Loop ook bij een oversteek van een steil sneeuwveld goed rechtop. Hel niet naar de helling toe; je glijdt dan veel sneller uit.
  • Een pickel of (lichtgewicht) stijgijzers kunnen nuttig zijn als je vroeg in het seizoen of hoog in de ebrgen tochten maakt.
  • Ook stokken zijn handig om op een sneeuwveld je evenwicht te bewaren.

wandelen met stokken

Remmen in de sneeuw

Wandelstokken zijn heel handig om goed je evenwicht te bewaren, maar als je valt kun je er niet mee remmen. Daarom is het belangrijk ook stijgijzers bij je te hebben, hiermee voorkom je dat je uitglijdt. Een pickel gebruik je om remmen na je val. Met stijgijzers voorkom je dat je uitglijdt. Een pickel is om te remmen na een val. Bij het afdalen over een steil sneeuwveld ga je zoveel mogelijk recht naar beneden en is je houding net zoals bij het afdalen van een puinhelling. Stamp de hakken van je schoenen goed in de sneeuw en buig je bovenlichaam voorover om uitglijden te voorkomen. Maak zoveel mogelijk een eigen afdaalspoor en laat het stijgspoor heel voor andere wandelaars. Glijd je toch uit? Bekijk dan onderstaande video waarin berggids Martijn Schell je uitlegt hoe je met en zonder pickel kan remming in de sneeuw.

Meer leren?

Wil je meer leren over wandeltechnieken? Volg dan eens een C1 cursus van de NKBV. Onder begeleiding van professionele berggidsen en/of instructeurs leer je de basistechnieken van het alpinisme.

meer bergwandeltechnieken Bergwandelcursus

Terug naar overzicht