SPORTKLIMMEN OP DE OLYMPISCHE SPELEN VAN TOKIO IN 2020

Op woensdag 3 augustus 2016 is de klimsport officieel toegelaten tot de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Tijdens de vergadering van het Internatonaal Olympisch Comité (IOC) voorafgaand aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro werd gestemd voor de toelating van 5 additionele sporten.

Citius, Altius, Fortius
De klimsport is toegelaten als gecombineerd event met alle drie de wedstrijddisciplines van de klimsport: Speed, Lead en Boulder, helemaal in lijn met het Olympisch motto, Citius, Altius, Fortius oftewel Sneller, Hoger en Sterker. Er worden twee medailles uitgereikt: één voor elke winnaar (man en vrouw) van het algemeen klassement. Het precieze format wordt in de komende tijd besproken tussen het organiserend comité, het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Internationale Federatie voor Sportklimmen (IFSC).

Drie disciplines uitgelicht


Nikki van Bergen op Lotto NK Lead 2015. Foto: Zout Fotografie

Lead Het klimmen van in moeilijkheidsgraad oplopende routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt, wint.


Don van Laere op NK Boulder 2016. Foto: Zout Fotografie

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n 5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt en binnen een bepaalde tijd.


Speed, de enige discipline met een directe confrontatie. Foto: The Telegraph

Speed De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait en wordt geklommen in een directe confrontatie: zo snel mogelijk omhoog klimmen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint.

Olympisch format
Het format van de klimsport op de Olympische Spelen is een vierdaags evenement, met kwalificatierondes in alledrie de klimdisciplines en een gecombineerde finaleronde.

Twintig mannen en twintig vrouwen mogen meedoen aan de kwalificatierondes. Of en hoeveel Nederlanders er meedoen aan het klimonderdeel van Tokio in 2020 is nog niet bekend. Op dag 1 staat de Speedkwalificatie op het programma. Op dag twee wordt er geboulderd en de kwalificatie eindigt met de Leadkwalificatie op dag 3. De beste zes atleten plaatsen zich vervolgens voor de finale op dag 4, waarin alledrie de disciplines nog eens terugkomen. Bekijk hoe het Olympisch Format precies in elkaar zit. 

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?