MENU

Paraklimmen

Klimmen is voor iedereen. Soms aangepast, soms met meer begeleiding, maar wel voor jong en oud, groot en klein en voor mensen met een fysieke beperking. Daarom ondersteunt de NKBV het paraklimmen in Nederland.

Geen beperking

"Bij klimmen is een beperking, geen beperking", zei paraklimmer Renske Nugter al in 2012 in een interview met Hoogtelijn. In steeds meer klim en boulderhallen zijn protheses of rolstoelen dan ook geen vreemd beeld meer. Hoewel er nog weinig georganiseerd getraind wordt zijn de mogelijkheden om zelf te klimmen er zeker. Ben je benieuwd of er mogelijkheden zijn om te klimmen of boulderen bij jou in de buurt? Neem dan contact op met een klim- of boulderhal in de buurt of mail naar paraklimmen@nkbv.nl.

Foto: Renske Nugter tijdens een training

Open Training

Een aantal keer per jaar organiseert de NKBV een open training. Dan kun je kennismaken met klimmen om te kijken of klimmen en trainen iets voor je is. De volgende open training is nog niet gepland. Zodra deze gepland is wordt deze hier gecommuniceerd.

Trainen voor wedstrijden

Wil je trainen voor wedstrijden dan zijn er in het paraklimmen diverse categorieën. Je wordt hierop ingedeeld om te kunnen klimmen met atleten die een vergelijkbare handicap hebben. We maken het volgende onderscheid:

Categorie Beperking in zicht (B1 –B3) Deze categorie is opgedeeld in 3 gradaties van slechtziend tot volledig blind. De atleten worden tijdens wedstrijden geholpen door assistenten die hen vertellen waar de grepen zitten.
Amputatie aan bovenste extremiteiten (AU1-AU2) Deze categorie is gericht op atleten met een amputatie aan arm, hand of vingers. Deze zijn opgedeeld in 2 categorieen dit komt overeen met de hoogte van de amputatie. Kun je een deel van je arm niet gebruiken of je hele arm niet? Bij deze categorie wordt er niet geklommen met protheses, maar wordt er veel gebruik gemaakt van sporttape om de huid te beschermen.
Amputatie aan onderste extremiteiten (AL1-AL2) Deze categorie is gericht op amputaties aan de benen. Deze categorie is ook opgedeeld in 2en: Één aangedaan been of twee. In deze categorie kan met protheses worden geklommen. Hiervoor zijn speciale klimprotheses met klimschoen ontwikkeld. In deze categorie behoren ook de klimmers met een dwarslaesie die beide benen niet kunnen gebruiken.
Beperking in bewegingsvrijheid en kracht (RP1-RP3) Bij deze categorie moet je denken aan chronische ziektes of neurologische afwijkingen waardoor de atleten beperkt zijn in hun bewegen of kracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spasmes. Deze categorie is opgedeeld in 3en. Het onderscheid wordt gemaakt in de mate dat de beperking invloed heeft op het bewegen.

Deelnemen aan wedstrijden

Na het grote succes van vorig jaar is er helaas besloten om het tweede Open NK Paraklimmen op 21 november 2020 in IVY Climbing te Sittard niet door te laten gaan. Door het internationale karakter van deze wedstrijd is het met de huidige covid-19 maatregelen lastig te organiseren. Er wordt nu gekeken of er een simulatiewedstrijd georganiseerd kan worden voor de Nederlandse klimmers.

Meer informatie

Het Nederlands Paraklimteam

De Paraselectie is een groep gemotiveerde klimmers met een beperking trainen wekelijks met elkaar voor (inter)nationale wedstrijden.

Bekijk het Nederlands Team

Toetreden tot de selectie?

Lijkt het je leuk om wekelijks hard te trainen en naar wedstrijden toe te werken? Elk jaar kun je je aanmelden voor de proefperiode in november door een email te sturen naar paraklimmen@nkbv.nl met daarin wie je bent, wat je beperking is en waarom je wil toetreden tot de selectie.

Indicatieniveaus

Man Vrouw
Blind B1 6c 6b
B2 7a 7a
B3 7b 7a
Upper Amputee AU1 6a 5c
AU2 6c 6b
Lower Amputee AL1 6a 5b
AL2 7c 7a
Limited Rage, Power, Motion or Stability RP1 6b 6a
RP2 7a 6b
RP3 8a 7a

De proefperiode bestaat uit 4 trainingen en het NK. Het NK Paraklimmen is een verplicht onderdeel van de selectie. Daarnaast is er één proeftraining waarna een kleinere selectie nog drie aanvullende teamtrainingen volgt. Wil je meer weten over waarop er wordt geselecteerd tijdens de proefperiode? Lees dan het selectiebeleid of kom eens meetrainen tijdens de Open Training. Hierover lees je halverwege deze pagina.

selectiebeleid 2021