MENU

Paraklimmen

Klimmen is voor iedereen. Soms aangepast, soms met meer begeleiding, maar wel voor jong en oud, groot en klein en voor mensen met een fysieke beperking. Daarom ondersteunt de NKBV het paraklimmen in Nederland.

Geen beperking

"Bij klimmen is een beperking, geen beperking", zei paraklimmer Renske Nugter al in 2012 in een interview met Hoogtelijn. In steeds meer klim en boulderhallen zijn protheses of rolstoelen dan ook geen vreemd beeld meer. Hoewel er nog weinig georganiseerd getraind wordt zijn de mogelijkheden om zelf te klimmen er zeker. Ben je benieuwd of er mogelijkheden zijn om te klimmen of boulderen bij jou in de buurt? Neem dan contact op met een klim- of boulderhal in de buurt of mail naar paraklimmen@nkbv.nl.

Foto: Renske Nugter tijdens een training

Open Training

Een aantal keer per jaar organiseert de NKBV een open training. Dan kun je kennismaken met klimmen om te kijken of klimmen en trainen iets voor je is. De volgende open training is nog niet gepland. Zodra deze gepland is wordt deze hier gecommuniceerd.

Trainen voor wedstrijden

Wil je trainen voor wedstrijden dan zijn er in het paraklimmen diverse categorieën. Je wordt hierop ingedeeld om te kunnen klimmen met atleten die een vergelijkbare handicap hebben. We maken het volgende onderscheid:

Categorie Beperking in zicht (B1 –B3) Deze categorie is opgedeeld in 3 gradaties van slechtziend tot volledig blind. De atleten worden tijdens wedstrijden geholpen door assistenten die hen vertellen waar de grepen zitten.
Amputatie aan bovenste extremiteiten (AU1-AU2) Deze categorie is gericht op atleten met een amputatie aan arm, hand of vingers. Deze zijn opgedeeld in 2 categorieen dit komt overeen met de hoogte van de amputatie. Deze zijn opgedeeld in 2 categorieën dit komt overeen met de hoogte van de amputatie. Kun je een deel van je arm niet gebruiken of je hele arm niet. Bij deze categorie wordt er niet geklommen met protheses, maar sporttape wordt veel gebruikt om de huid te beschermen.
Amputatie aan onderste extremiteiten (AL1-AL2) Deze categorie is gericht op amputaties aan de benen. Deze categorie is ook opgedeeld in 2en: Één aangedaan been of twee. In deze categorie kan met protheses worden geklommen. Hiervoor zijn speciale klimprotheses met klimschoen ontwikkeld. In deze categorie behoren ook de klimmers met een dwarslaesie die beide benen niet kunnen gebruiken.
Beperking in bewegingsvrijheid en kracht (RP1-RP3) Bij deze categorie moet je denken aan chronische ziektes of neurologische afwijkingen waardoor de atleten beperkt zijn in hun bewegen of kracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spasmes. Deze categorie is opgedeeld in 3en. Het onderscheid wordt gemaakt in de mate dat de beperking invloed heeft op het bewegen.

Deelnemen aan wedstrijden

Op 9 november werd er in IVY Climbing in Sittard het eerste Open Nederlands Kampioenschap Paraklimmen georganiseerd. Paraklimmers uit binnen en buitenland nemen deel aan deze wedstrijd. Bekijk hier de impressie van Sytse van Slooten.

Het Nederlands Paraklimteam

De Paraselectie bestaat in 2019 uit 7 atleten. Deze groep gemotiveerde klimmers met een beperking trainen wekelijks met elkaar voor (inter)nationale wedstrijden. Afgelopen zomer reisde een deel van het team af naar het WK in Briancon en op het moment trainen ze voor het komende Nederlands Kampioenschap op 9 november.

Bekijk het Nederlands Team

Toetreden tot de paraselectie?

Lijkt het je leuk om wekelijks hard te trainen en naar wedstrijden toe te werken? Meld je dan aan voor de komende proefperiode door voor 1 november 2020 een email te sturen naar paraklimmen@nkbv.nl met daarin wie je bent en waarom je wil toetreden tot de Paraselectie. De proefperiode bestaat uit 4 trainingen gehouden in november/december 2020. Wil je meer weten waarop er wordt geselecteerd tijdens de proefperiode? Lees dan hier het Selectiebeleid 2020. Verwacht je dat de proefperiode nog te vroeg voor je is? Kom dan meetrainen tijdens de Open Training. Meer over de Open training lees je halverwege deze pagina.