MENU

Paraklimmen

Klimmen is voor iedereen. Soms aangepast, soms met meer begeleiding, maar wel voor jong en oud, groot en klein en voor mensen met een fysieke beperking. Daarom ondersteunt de NKBV het paraklimmen in Nederland.

Geen beperking

"Bij klimmen is een beperking, geen beperking", zei paraklimmer Renske Nugter al in 2012 in een interview met Hoogtelijn. In steeds meer klim en boulderhallen zijn protheses of rolstoelen dan ook geen vreemd beeld meer. Hoewel er nog weinig georganiseerd getraind wordt zijn de mogelijkheden om zelf te klimmen er zeker. Ben je benieuwd of er mogelijkheden zijn om te klimmen of boulderen bij jou in de buurt? Neem dan contact op met een klim- of boulderhal in de buurt of mail naar paraklimmen@nkbv.nl.

Foto: Renske Nugter tijdens een training

Open Training

Een aantal keer per jaar organiseren klim- en boulderhallen open trainingen. Dan kun je kennismaken met klimmen om te kijken of klimmen en trainen iets voor je is. Bij de volgende klimhallen kun je contact opnemen voor de mogelijkheden voor paraklimmen of inschrijven voor een open training.

Locatie Datum Aanmelden

Mountain Network Amsterdam

Contactpersoon Desiree van Ruiten

Nog geen open training gepland Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op door een mail te sturen naar desiree@mountain-network.nl

Mountain Network Noardwand (Leeuwarden)

Contactpersoon Lilian Verhaag

zondag 28 november 2021 Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op door een mail te sturen naar lilian@mountain-network.nl

Klimmuur Utrecht

Contactpersoon Jorn Wolvetang

Nog geen open training gepland Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op door een mail te sturen naar Jorn@klimmuur-utrecht.nl

Neoliet Tilburg

Contactpersoon Ulf Lennertz

Voor volwassenen zijn er nog geen open trainingen gepland

-----------

Kinderen tot en met 12 jaar met een beperking
kunnen wekelijks trainen op dinsdag van 16.00 tot 17.30

Benieuwd naar de mogelijkheden of aanmelden voor de jeugdtraining? Neem contact op door een mail te sturen naar Ulf@neoliet.nl

Neoliet Eindhoven

contactpersoon Looi Zuidwijk

Nog geen open training gepland Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op door een mail te sturen naar Looi@neoliet.nl

Vanaf september 2021 starten er bij Mountain Network Amsterdam en Klimmuur Utrecht inclusieve trainingsgroepen. Meld je aan voor de open trainingen dan kun je alvast kennismaken met de hal en de andere klimmers.

Trainen voor wedstrijden

Wil je trainen voor wedstrijden dan zijn er in het paraklimmen diverse categorieën. Je wordt hierop ingedeeld om te kunnen klimmen met atleten die een vergelijkbare handicap hebben. We maken het volgende onderscheid:

Categorie Beperking in zicht (B1 –B3) Deze categorie is opgedeeld in 3 gradaties van slechtziend tot volledig blind. De atleten worden tijdens wedstrijden geholpen door assistenten die hen vertellen waar de grepen zitten.
Amputatie aan bovenste extremiteiten (AU1-AU2) Deze categorie is gericht op atleten met een amputatie aan arm, hand of vingers. Deze zijn opgedeeld in 2 categorieen dit komt overeen met de hoogte van de amputatie. Kun je een deel van je arm niet gebruiken of je hele arm niet? Bij deze categorie wordt er niet geklommen met protheses, maar wordt er veel gebruik gemaakt van sporttape om de huid te beschermen.
Amputatie aan onderste extremiteiten (AL1-AL2) Deze categorie is gericht op amputaties aan de benen. Deze categorie is ook opgedeeld in 2en: Één aangedaan been of twee. In deze categorie kan met protheses worden geklommen. Hiervoor zijn speciale klimprotheses met klimschoen ontwikkeld. In deze categorie behoren ook de klimmers met een dwarslaesie die beide benen niet kunnen gebruiken.
Beperking in bewegingsvrijheid en kracht (RP1-RP3) Bij deze categorie moet je denken aan chronische ziektes of neurologische afwijkingen waardoor de atleten beperkt zijn in hun bewegen of kracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spasmes. Deze categorie is opgedeeld in 3en. Het onderscheid wordt gemaakt in de mate dat de beperking invloed heeft op het bewegen.

Omdat iedereen anders is, en een beperking bij klimmen in verschillende maten invloed heeft, is het belangrijk dat paraklimmers bij wedstrijden worden geclassificeerd. Op die manier strijden mensen met een vergelijkbare beperking tegen elkaar en ontstaat er een eerlijke competitie.

alles over classificatie

Deelnemen aan wedstrijden

Jaarlijks organiseert de NKBV het Open NK Paraklimmen. Nederlandse paraklimmers, maar ook paraklimmers uit het buitenland zijn van harte welkom.

Het Nederlands Paraklimteam

De Paraselectie is een groep fanatieke klimmers met een beperking die wekelijks met elkaar trainen voor (inter)nationale wedstrijden.

Bekijk het Nederlands Team

Toetreden tot de selectie?

Elk jaar kun je je aanmelden voor de proefperiode voor de teamselectie voor het volgende jaar. De proefperiode bestaat uit 3 trainingen en het NK Paraklimmen. Het NK Paraklimmen (17 oktober 2021) is een verplicht onderdeel van de selectieprocedure. Daarnaast is er één proeftraining waar alle geinteresseerden worden uitgenodigd. Erna volgen er twee aanvullende teamtrainingen voor de atleten die kans maken op een plek in het team. Wil je meer weten over waarop er wordt geselecteerd tijdens de proefperiode? Lees dan het selectiebeleid.

selectiebeleid 2021

Lijkt het je leuk om wekelijks hard te trainen en naar wedstrijden toe te werken? Schrijf je in voor 1 oktober voor het Open NK paraklimmen en vul vóór 10 oktober 2021 dit inschrijfformulier in. De trainingen in de proefperiode zijn in 2021 op woensdagmiddag (14.00 - 16.30) op 20 oktober en 3 en 10 november.