MENU

Over de Expeditie Academie

De Expeditie Academie leidt jonge en getalenteerde Nederlandse bergsporters op tot allround alpinisten die eerstbeklimmingen doen in ongebaand terrein. Alles uit je passie halen en je grenzen verleggen, dat is wat je doet bij de Expeditie Academie. In ruim twee jaar word je opgeleid tot allround alpinist. Met als kroon op de opleiding: een expeditie naar een aansprekend doel.

Leertraject

De focus van het leertraject ligt op de vele dingen die de deelnemers tot een goede, veilige en solide alpinisten maken. In het begin van het traject besteden we aandacht aan klassiek alpinisme. Daarna bouwen we verder uit. Het volgende komt onder andere aan bod:

  • Rotsklimmen op eigen zekeringen
  • Snel en efficient multi-pitch klimmen
  • Mixed- en ijsklimmen
  • Klassiek alpinisme.
  • EHBBO/bergredding
  • Lawinekunde
  • Expeditieplanning

Eindexpeditie

Als afsluiting van het opleidingsprogramma organiseert het team een expeditie naar een avontuurlijk doel in één van de zogenaamde Greater Ranges. Denk hierbij aan een bestemming in de Himalaya, de Pamir, de Andes, Groenland of Alaska. Dit einddoel is afhankelijk van de eigen vaardigheden en wensen als team.

eindexpedities

Veiligheid en begeleiding

In het programma staat veiligheid voorop. Alle stages worden begeleid door experts en professionele Nederlandse bergsporters. De gekozen doelen zijn realistisch en een risicomanagement staat voorop bij het bepalen van de doelen van de groep. Topalpinisten Court Haegens, Niek de Jonge en Bas Visscher begeleiden de Expeditie Academie, aangevuld met berggidsen Boris Textor en Jelle Staleman.

Een opleiding tot zelfstandig expeditie-alpinist gaat verder dan alleen technische vaardigheden of het hebben van een goede conditie. Goed en efficiënt kunnen plannen en het kunnen werken in een team is noodzakelijk om een expeditie tot een succes te maken. Ondanks dat er goede begeleiding is, wordt veel initiatief gevraagd van de deelnemers.

begeleidingsteam

Planning

2019 Selectie, kennismaking en werken aan basic skills
2020 Alpiene skills perfectioneren, meters maken, teamvorming
2021 Eindexpeditie