MENU

Zo reserveer je een berghut

Berghutten zijn eenvoudige onderkomens in de bergen. Je vindt er onderdak, een bed en vaak ook wat te eten. Maar hoe reserveer je nu een berghut?

Hoewel hutten steeds comfortabeler worden, zijn het meestal geen luxe hotels. Dat neemt niet weg dat de berghutten vooral in het hoogseizoen druk bezocht zijn en reserveren noodzakelijk is. Maak er een gewoonte van altijd je hutten te reserveren, ook buiten het hoogseizoen, dan kom je niet voor een dichte deur te staan. Hoe je dat doet, leggen we hieronder uit.

Vanuit huis

De meeste berghutten hebben een eigen website. Hierop vind je het telefoonnummer of het e-mailadres waarop je kunt reserveren. Dit kan vaak al ver van tevoren, maar houd er rekening mee dat in sommige seizoenen de hut onbemand is, en de telefoon dus niet wordt opgenomen. Reserveren via e-mail is dan meestal wel mogelijk. Wanneer de hut gebruikmaakt van een algemeen reserveringssysteem, wordt dat ook op deze eigen website vermeld. Let op dat je een bevestiging krijgt van je reservering. Sinds enige jaren staan de hutten van de Oostenrijkse, Duitse, Zwitserse en Zuid-Tiroolse Alpenverenigingen samen in een online portaal. Vanuit dit portaal kun je de meeste hutten reserveren, al missen er ook nog veel. Die worden in de komende jaren toegevoegd. Hetzelfde geldt voor de NKBV-Tochtenwiki, waar je een schat aan berghutten vindt, die je in sommige gevallen ook direct kunt reserveren.

reserveren vind duurzame hutten

In de hut

Bij aankomst in de hut, meld je je als eerste bij de huttenwaard. Deze kan je vertellen welk bed er voor je is gereserveerd of hoe laat de slaapplaatsen worden toegewezen. In sommige hutten worden de slaapplaatsen pas verdeeld rond een uur of 18:00, wanneer de huttenwaard een overzicht heeft van hoeveel mensen willen blijven slapen. Dan krijgt iedereen een ongeveer even grote plaats.

Mocht je nog niet alle hutten op je route hebben gereserveerd, dan kun je onderweg altijd in de hut vragen of de huttenwaard voor je naar de volgende hut wil bellen. Behalve dat de volgende hut dan op de hoogte is van dat jij die dag moet aankomen, kan er gelijk een bed voor je worden gereserveerd. En als de volgende hut vol is, weet je dat in elk geval ook op tijd. In verband met de langere verwerkingstijd van e-mail, is het aan te raden tijdens je tocht sowieso te bellen dan te e-mailen naar de volgende hut om te reserveren.

Annuleren

Mocht je toch geen gebruik maken van je reservering, bel dan altijd zo snel mogelijk af. Dan blijft de huttenwaard tenminste niet met teveel eten en onbeslapen plaatsen zitten terwijl hij anderen heeft afgezegd. Ga maar na hoe leuk je het zelf vindt als je met vier dampende borden eten op tafel zit te wachten op je gasten die per ongeluk zijn vergeten te vertellen dat ze andere plannen hadden voor de avond. Dat wil je niet. Daarom is het bijvoorbeeld bij Zwitserse hutten gebruikelijk om tot 100% van de gereserveerde dienstverlening in rekening te brengen als je pas na 18:00 uur (of helemaal niet) annuleert.

leven in een berghuthuttenkorting 10 tips huttentocht