MENU

Zo gaat een boulderwedstrijd tijdens de Olympische Spelen

Bij boulderen worden korte, soms zeer explosieve routes (boulders) op wanden van zo'n 4,5 meter hoog geklommen. We leggen uit hoe een boulderwedstrijd in zijn werk gaat en waar je op moet letten.

Boulderen als wedstrijdsport

De term boulder komt uit het Engels en betekent rotsblok. Een paar meter hoge steen die je via zo moeilijk mogelijke lijnen probeert te beklimmen. In de loop der jaren is het boulderen geëvolueerd van trainingsvorm voor het alpinisme naar een volwaardige sport. Het is in Nederland razend populair en het aantal boulderhallen blijft dan ook gestaag groeien. Dit is niet zo gek want boulderen is toegankelijk, creatief, gezellig en nog altijd een geweldige workout voor het lichaam. Een soort fysieke én metale fitness.

Opbouw van een boulder

In wedstrijdvorm worden de boulders, zoals we al schreven, uitgezet op 4 tot 5 meter hoge klimwanden. Een boulder bestaat maximaal uit 12 bewegingen maar vaak zijn dit er maar 4 tot 8. Easy zou je denken, nou mooi niet! Die vier bewegingen zijn meestal nagenoeg onmogelijk en het is ook vaak niet duidelijk hoe je de passage moet nemen. De klimmers krijgen maar een paar minuten de tijd om het probleem op te lossen. Meestal is dit net voldoende om 3 of 4 serieuze pogingen te ondernemen. De kunst is om het probleem direct te doorgronden en in je eerste poging op te lossen. Dit levert niet alleen de beste score op maar je spaart zo ook kracht voor je volgende boulder.

Een boulder bestaat uit een Startpositie, een Zone en een Top:

Startpositie

Om de boulder te klimmen moet je eerst in de juiste startpositie zien te komen. Deze is aangegeven met vier stukjes tape die tegen de klimgrepen zijn geplakt waarmee je met je handen en voeten contact moet maken. Je moet dus met beide handen en voeten contact maken met de aangegeven delen van de boulder. Pas wanneer je de juiste startpositie hebt aangenomen mag je de boulder verder klimmen.

Top

Elke boulder heeft een zogenaamde Topgreep. Dit is de laatste greep van de boulder die symbool staat voor het op het rotsblok klimmen. Je hebt de boulder geklommen als je de topgreep met beide handen gecontroleerd vast houdt. Deze greep is ook altijd aangegeven met een stukje tape en bij belangrijke wedstrijd zoals de Olympische spelen ook met een bordje waar Top op staat.

Zone

Meestal ongeveer halverwege de boulder zit ook nog een zonegreep. Je raadt het al, ook deze wordt met een stukje tape aangeduid. (De kleur moet wel afwijken van de tape waarmee de start en top worden gemarkeerd want anders zou het verwarrend kunnen zijn) Wanneer je deze Zone greep effectief gebruikt dan krijg je daar een Zone score voor.

Scoring

Wie wint is een stuk ingewikkelder dan bij het speedklimmen. Het belangrijkste doel is om alle boulders te toppen. De jury houdt bij hoeveel klimpogingen je hiervoor nodig had. Lukt het niet om de top te halen dan is de Zone second best. De score wordt eerst behaald door het aantal tops. Iemand die vier tops haalt wint van iemand die er maar drie haalt. Haal je allebei evenveel tops, dan wordt er gekeken naar het aantal behaalde Zones. Iemand met twee tops en vier zones wint van iemand met twee tops en drie zones. Zijn het aantal behaalde tops en zones gelijk dan wordt bekeken hoeveel pogingen je nodig had voor je tops en is de score dan nog steeds gelijk dan bepaalt het aantal pogingen voor de zones de score. Best ingewikkeld dus.

Een boulder score ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: 2T4Z 7 9. Deze klimmer heeft twee tops behaald, 4 Zones en had 7 pogingen nodig voor zijn twee tops en 9 pogingen voor de vier Zones en wint bijvoorbeeld van iemand met een score 2T4Z 8 9.

Dit moet je verder weten over boulderen

  • Een klimpoging is gestart zodra je geen contact meer maakt met de grond. Het kan zijn dat je al uit de boulder valt voordat je de juiste startpositie hebt ingenomen. Dit wordt dan geteld als een poging;
  • Soms moet er een aanloop genomen worden om de boulder in te springen. Dit heet een renstart;
  • De klimtijd wordt naast een klok ook aangegeven met geluiden. Je hebt een begin en eindsignaal én een laatste minuut signaal. Dit helpt de klimmers om een laatste poging goed te timen.

Kanshebbers

Tijdens de Olympische Spelen maakt de meest allround klimmer de meeste kans op een medaille. Toch kan het ook zeker de moeite lonen om in één of twee disciplines heel goed te zijn. We hebben de kanshebbers voor je op een rij gezet.

dames heren

Wedstrijd kijken

Zo, jij bent klaar om de boulderwedstrijd tijdens de Olympische Spelen te kijken. Weet je al wanneer deze plaatsvindt? Neem het programma vast over in je agenda.

PROGRAMMA

Terug naar overzicht