MENU

Wat is een huttentocht?

Als je de bergen echt wilt beleven en je wilt onderdompelen in de bergwereld, ga je op meerdaagse huttentocht. We leggen uit waar je dan aan moet denken.

Bij een huttentocht wandel je van de ene naar de andere berghut en overnacht je in deze eenvoudige onderkomens. Doordat je elke dag verder trekt, ontdek je een veel groter berggebied dan bij dagtochten. Je hoeft namelijk meestal niet via het dal naar de volgende hut te lopen, maar kunt op hoogte blijven.

huttentocht in coronatijd

Is een huttentocht iets voor mij?

Tijdens een huttentocht kun je lekker je hoofd leeg maken. Hoewel veel berghutten tegenwoordig wel een (simpele) internetverbinding hebben, ben je voor het grootste gedeelte van de tijd afgesneden van de bewoonde wereld. Nauwelijks telefonisch bereik, geen bebouwing behalve enkele almhutten en berghutten. Met alleen de natuur, rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut. Een huttentocht is zowel voor beginners als voor gevorderden, maar welke tocht je maakt is afhankelijk van je eigen kennis en ervaring. Maak kennis met de huttentochten van Bergsportreizen.

vind een huttentocht eerste keer van hut naar hut 10 tips huttentocht

Nieuwe tocht: Via Alta Idra

Deze tocht brengt je door de Zwitserse Alpen met vleugjes Italiaanse invloeden. Je ontdekt de Gotthard-tunnel van een andere kant. Daarnaast stop je langs een van de vele schitterende bergmeertjes voor een welverdiende pauze.

Ticino Trail

Reisorganisatie van de NKBV
Reisorganisatie van de NKBV

Wanneer?

De meeste berghutten zijn in de zomer geopend van half juni tot en met half oktober. Dan is vrijwel alle sneeuw op de paden verdwenen, en zijn de toegangswegen voor wandelaars weer goed begaanbaar. Sommige allround hutten zijn het hele jaar open. Deze hutten liggen meestal wat lager en zijn vrijwel altijd bereikbaar.

Waar?

Waar je allemaal huttentochten kunt maken, vind je in de NKBV-Tochtenwiki, waar complete tochten inclusief hutten staan ingevoerd door bergliefhebbers zoals jij.

Tochtenwiki

Wat kost een huttentocht?

Een huttentocht kun je zo duur maken als je zelf wilt. Als je zelf lunch en snacks meeneemt, ben je gelijk al een stuk goedkoper uit dan wanneer je alles koopt in de hut. Je kunt vaak heet water bestellen, zodat je met je zelf meegebracht theezakjes een relatief goedkoop kopje thee kunt drinken. Toch moet je de afweging maken tussen alles zelf meenemen, wat je rugzak zwaarder maakt, en alles kopen in de hut, wat weer wat zwaarder is voor je portemonnee. Omdat de bevoorrading van de hutten, zeker als ze wat hoger in de bergen liggen, vaak per helikopter gebeurt, zijn drankjes en eten een stuk namelijk weer wat duurder dan in het dal.

Als je lid bent van een alpenvereniging zoals de NKBV, ontvang je vaak tot 50% korting bij overnachting in een hut van alpenvereniging. Die korting krijg je omdat je als alpenverenigingslid bijdraagt aan het onderhoud van hutten en paden in de bergen. Die bijdrage verdien je dan bijna even snel weer terug!

huttenkorting

Wat neem je mee?

Een huttentocht lopen is zwaar en je bent vaak meerdere dagen lang onderweg met bepakking. Een rugzak van 20 – 40 liter is ruim voldoende en pak alleen het noodzakelijke in. Probeer niet meer dan 10 kilo op je rug mee te nemen. We hebben alvast een paklijst voor je samengesteld zodat je niets vergeet mee te nemen.

Paklijst huttentocht

Voorbereiding

Een huttentocht is niet zomaar een wandeling van slaapplek tot slaapplek. Hoewel de paden meestal goed gemarkeerd en onderhouden zijn, heb je wel een goede voorbereiding nodig. Wandelkaarten en gidsjes zijn een must, net als een goede conditie en tredzekerheid. Omdat het weer in de bergen grillig kan zijn, moet je weten wat te doen als het weer omslaat. Soms denk je ongetwijfeld “Waar ben ik aan begonnen”, maar als je bovenop die bergtop hebt gestaan of de volgende berghut hebt bereikt, kan je dag echt niet meer stuk.

leven in een berghutberghut reserveren duurzame berghutten