MENU

Waar kun je sneeuwschoenwandelen?

Het gebied waar je heen gaat, bepaalt de sfeer van de tocht. Maar hoe weet je nou welk gebied bij jou past? In dit artikel vind je de eerste informatie over een aantal landen. Waar haal je verder je informatie vandaan?

Er komen steeds meer sneeuwschoengidsjes op de markt, bijvoorbeeld de Duitstalige Rother- en Bruckmann-gidsjes. De gidsjes geven een routebeschrijving met een uitwerking van het specifieke karakter van de tocht. Naast gidsjes heb je ook een topografische kaart nodig. Van elk Alpenland bestaan speciale winterkaarten met daarop ingetekende skiroutes. Een aantal van de (eenvoudigere) skiroutes zijn heel geschikt als sneeuwschoentocht. Online is er ook veel informatie te vinden. Denk aan de Tochtenwiki van de NKBV en bijvoorbeeld de site van Schweizmobil. Eenmaal in een gebied vraag je de experts. De huttenwaard geeft informatie over de omgeving, maar heeft ook veel kennis van de lokale sneeuwomstandigheden.

Sneeuwschoenwandelen dichtbij huis

Als het flink heeft gesneeuwd kun je al sneeuwschoenwandelen op de Veluwe. Helaas ligt er zelden zo’n dik pak sneeuw in Nederland. Een stukje de grens over zijn er wel gebieden waar in de winter regelmatig een mooi wit tapijt ligt om overheen te wandelen. Zeker als je net begint zijn deze plekken heel geschikt om te ontdekken hoe dat nu is om te wandelen op sneeuwschoenen. Je kunt hier ook heel goed een lang weekend naar toe. Mooie plekken hiervoor zijn de Hoge Venen, de Harz en de Vogezen. Deze plekken zijn minder sneeuwzeker dan de Alpen, maar vragen ook minder kennis van sneeuw.

Sneeuwschoenwandelen in de Alpen

Ben je op zoek naar echte bergen dan zijn de Alpen een fijne speeltuin om te gaan wandelen. Hoe hoger de bergen hoe groter de kans dat er sneeuw ligt. Het voordeel van de Alpen is dat er veel informatie te vinden is en dat er een goede infrastructuur is voor sneeuwschoenwandelen. De routes beginnen al heel makkelijk. Als je je bijvoorbeeld beperkt tot uitgezette winterwandelpaden in de skigebieden. Daarnaast kun je online en in gidsjes veel informatie vinden. In vrijwel elk dorp is een gidsenbureau dat dagtochten organiseert en materiaal verhuurt. Tot slot kun je hier ook uitdagende Alpiene tochten en meerdaagse huttentochten maken.

Alles over sneeuwschoenwandelen

Alles over sneeuwschoenwandelen

Wil je graag meer weten over sneeuwschoenwandelen? Lees hier alles over sneeuwschoenwandelen.

Ontdek

Duitsland

In Duitsland kun je mooie sneeuwschoentochten maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het Schwarzwald. Het gebied rond de Feldberg is een aanrader. Het is net wat dichter bij Nederland, dan de Alpen, maar niet sneeuwzeker. Ook in Allgäu zijn relatief lichtere sneeuwschoentochten te maken. Doordat er veel duitstalige sneeuwschoengidsjes op de markt zijn, vind je eenvoudig informatie over tochten. Het voordeel van Duitsland is dat je er relatief snel bent met de auto of met de trein. Er zijn gemütliche pensionnetjes en Selbversorgerhütten van de DAV.

Zwitserland

In Zwitserland kun je veel informatie vinden op Schweizmobil. Er wordt onderscheid gemaakt tussen winterwandelen en sneeuwschoenwandelen (en sleeën). Ook zijn hier de steile hellingen zichtbaar. In heel Zwitserland zijn sneeuwschoen paden te vinden. Vaak met prachtig uitzicht en een kaasfondue onderweg in een gezellig hut. Rond vrijwel alle skigebieden kun je ook prima op sneeuwschoenen terecht. Mooie plekken zijn de Jungfrauregio waar je kunt wandelen met zicht op de Eiger of Zermatt met zicht op de Matterhorn. Maar misschien wel leuker is om gebieden op te zoeken die minder druk zijn. Bijvoorbeeld de Jura dat een mooi plateau heeft waar vaak een maagdelijke wit tapijt ligt tussen de dennenbomen. Hier loopt de Haute Route du Jura die je helemaal op sneeuwschoenen kunt doen.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft als echt wintersportland allerlei uitgezette winterroutes. Veel skigebieden zetten ook winterwandelpaden uit. Deze worden vaak gecombineerd met rodelbanen, waarbij je meestal naar een hut loopt en na een lekkere lunch weer terug kunt glijden. Bijvoorbeeld in het Kleinwalsertal kun je makkelijk zelfstandig op pad als je je houdt aan de uitgezette paden. Ook zijn er rond dit dal mooie tochten te maken als je meer ervaring hebt. Ook het Montafon is een goede bestemming voor sneeuwschoen wandelaars. Veel Duitstalige gidsjes beschrijven gebieden in Oostenrijk.

Italië

In Italië zijn de Dolomieten een erg aantrekkelijk gebied om te wandelen in de winter. Doordat hier naast Italiaans ook Duits wordt gesproken, is het vaak makkelijker om goede informatie te vinden. De bergen in de Dolomieten zijn ook erg geschikt om te verkennen op sneeuwschoenen. Denk bijvoorbeeld aan de Seiseralm of het Park Fannes/Sennes. Er zijn mooie trails met uitzicht op de beroemde pieken. En het is natuurlijk ook lekker om tijdens je tocht uitgebreid te lunchen in een Italiaanse berghut. Voor Zuid-Tirol zijn er Duitstalige sneeuwschoenwandelgidsjes.

Frankrijk

Frankrijk heeft natuurlijk ook prachtige bergen om te sneeuwschoenwandelen, maar het is minder eenvoudig om zelf op pad te gaan. De informatie is in het Frans en er zijn minder winterpaden aangelegd waar je veilig op kunt. Je moet kortom meer ervaring hebben om zelfstandig op pad te gaan. Mooie gebieden zijn bijvoorbeeld de Portes du Soleil, de Vercors, de Queyras. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Het mooie aan Frankrijk? Je haalt natuurlijk ‘s ochtends bij het bakkertje een stokbrood voor onderweg.

Op pad met bergsportreizen

Op pad met bergsportreizen

Altijd al een keertje willen sneeuwschoenwandelen? Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, organiseert prachtige sneeuwschoentochten. Neem snel een kijkje!

Bergsportreizen

Sneeuwschoenwandelen in Scandinavië

Scandinaviërs hebben niet zoveel met sneeuwschoenwandelen. Die gaan er liever op langlaufski’s op uit. Je zult dus af en toe rare blikken krijgen als je op sneeuwschoenen langskomt. De berggebieden in het noorden zijn namelijk wel heel geschikt om op sneeuwschoenen te verkennen. De hellingen zijn op veel plekken minder steil en je loopt vaak door ruig gebied ver weg van andere mensen. De kans dat je een eland tegen komt is groter dan dat je op een mensenmassa stuit. Je hoeft in Scandinavië niet ver op pad te gaan om het gevoel te krijgen dat je helemaal alleen op de wereld bent. Je zwerft door bossen en over het fjell. Onderweg vind je niet zo snel een leuke stube met een biertje, maar wel kleine hutjes met een houtkachel en misschien wel een sauna en noorderlicht in de avond. Het seizoen in het noorden wordt bepaald door het daglicht. Hoe noordelijker je gaat hoe minder daglicht in de winter. In de periode van december tot februari is het veelal donker en koud. Ga je iets later in het seizoen (maart of april), dan zijn de dagen al voldoende lang.

Exotisch sneeuwschoenwandelen

Overal waar sneeuw ligt kun je in principe sneeuwschoenwandelenVan de zuidpool tot Alaska. Dichterbij huis kun je denken aan de Abruzzen in Italië, IJsland, de Tatra, de bergen op de Balkan, Spanje of Griekenland. Maar ook onverwachte bestemmingen als de Marokkaanse Atlas of Libanon lenen zich voor sneeuwschoentochten.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht