MENU

Lawinegevaar! Goed voorbereid off-piste skiën

De flyer 'Lawinegevaar' bevat een complete veiligheidsheidscheck om lawinegevaar te beoordelen.

Freeriden, oftewel skiën en snowboarden buiten de piste, is populairder dan ooit. En het aantal mensen dat aan sneeuwschoenwandelen doet groeit nog steeds. Als je tijdens deze winterbergsporten de geprepareerde paden en pistes verlaat kom je in een prachtige maar ongecontroleerde omgeving. Je moet dan zelfredzaam zijn. Ervaring, goede uitrusting, kennis van reddingstechnieken en lawinekennis zijn daarbij essentieel.


Veilig op pad in de sneeuw
De NKBV ziet het als haar taak om bergsporters te informeren over het veilig beoefenen van winterbergsporten die buiten de piste of de gebaande paden plaatsvinden. Meer dan de helft van de NKBV-leden gaat immers de sneeuw in en een groot deel van hen doet daarbij aan toerskiën/boarden of sneeuwschoenwandelen.

Voor wie zelfstandig op pad wil gaan heeft de NKBV workshops, opleidingen en cursussen. Als aanvulling op het cursusaanbod is de flyer 'Lawinegevaar! – goed voorbereid off-piste' ontwikkeld. Deze handzame flyer bevat in één overzicht bijna alle info voor een complete veiligheidscheck van de beoordeling van het lawinegevaar. De flyer is een gezamenlijke uitgave van de NKBV, de NSkiV, wePowder, het Snow Safety Center en diverse Nederlandse ski- en berggidsen. 

De van oorsprong door het SLF (Zwitsers lawineonderzoeksinstituut) ontwikkelde flyer wordt in Zwitserland en Duitsland ook door de Alpenvereniging en de Duitse Ski- en Berggidsen gebruikt als officieus hulpmiddel tijdens toertochten. In Nederland vervult deze flyer dezelfde rol - ze verwoordt de opleidingsnormen van de NKBV op het gebied van lawinekunde. 

Niet voor beginners
Lawinegevaar! geeft de wintersporter die al basiskennis heeft van lawinekunde handvatten voor de beoordeling van het lawinegevaar op basis van lawinebericht, het weer, soorten lawines, een risicocheck en de opbouw van het sneeuwdek. De flyer is echter niet bedoeld voor beginners. Daarvoor is de materie te complex en bevat de flyer te weinig uitleg. 

Heb je echter al voldoende kennis van de lawinekunde? Dan kun je met onze flyer zowel voor als tijdens een toertocht checken of je (nog) veilig op pad bent. Heb je die voorkennis nog niet? Volg dan minimaal een basiscursus lawinekunde bij de NKBV of één van onze partners.