MENU

Duurzame keuzes voor de klimmer

Je hebt vast al eens nagedacht over het verminderen van je impact op de natuur. Ook in je klimvakantie. Om je een handje te helpen hebben we mogelijke duurzame keuzes voor klimmers op een rij gezet.

Duurzame keuzes voor de sportklimmer

Als buitensporter sta je dicht bij de natuur; de buitenwereld is je sportarena. Of het nou verticaal of meer horizontaal is, het landschap waar je je in beweegt is opgebouwd uit natuurlijke elementen. En deze hebben het soms zwaar te verduren door onze aanwezigheid, op kleine en grote schaal. Gelukkig zijn er manieren om je impact op de natuur te verkleinen. We geven je tips voor duurzame keuzes voor klimmers.

Leen of hergebruik

Ga een klimcursus volgen en je krijgt een paklijst. Soms vraag je je af of je portemonnee dat allemaal wel aan kan. Gelukkig kun je terecht op het NKBV-forum, de NSAC Facebookpagina en nog veel meer online platformen voor vraag, aanbod en lenen van materiaal. Dat is niet alleen zuinig, maar duurzaam. Hoe graag we ook het hele jaar door in de bergen zijn, de realiteit is dat veel van het materiaal het grootste gedeelte van het jaar in de kast staan. Nieuw kopen is niet altijd nodig. Dus deel die tas, ski-jas, gamaschen, slaapzak, etc. en als je er helemaal niets mee doet en het is nog goed: verkoop het!

LET OP: klimgordels en zekermateriaal zijn niet geschikt zijn voor tweedehands verkopen/aanschaffen. Dit materiaal moet je blind kunnen vertrouwen, en je weet niet wat ermee gebeurd is bij een vorige eigenaar.

Toch nieuw kopen? Kies een 'goed' merk

Merken als Patagonia, Vaude, Edelrid, SmartWool en vele anderen (ook kleinere merken) zijn hard bezig schadelijke chemicaliën en processen uit hun productielijnen te verwijderen. Het kan lastig zijn onderscheid te maken tussen een 'greenwashing' merk en een echt groen merk. Je kunt daarom letten op een Bluesign of PFC-free keurmerk. PFC’s (per- en polyflourinated chemicals) zijn chemicaliën die je materiaal waterproof en vlekvrij houden, maar ook erg giftig zijn en slecht voor mens en dier. Veel merken komen hier nu achter, en stappen over op alternatieven.

Het is helemaal mooi als het merk dat je koopt een zogeheten re-collect systeem heeft. Je levert het dan in waar je het gekocht hebt, zodat het wordt gereycled. Goede voorbeelden hiervan zijn Blueloop, Clothes the Loop van North Face en Worn Wear van Patagonia.

Recycle je oude materiaal

Zelf meenemen

Tijdens je tocht wil je zo lichtgewicht reizen en je eigen herbruikbare spullen meenemen. Het gebruik van een eigen drinkbeker bespaart bijvoorbeeld over de jaren oneindig veel plastic bekers en deksels. Bovendien krijg je daarmee vaak nog korting op je koffie ook. Een herbruikbare waterfles bespaart talloze plastic flesjes water die niet weer gerecycled hoeven te worden. En iedereen weet deze wel, maar ook in de Franse supermarkt kun je gewoon je herbruikbare boodschappentas gebruiken. Plastic boterhamzakjes en aluminiumfolie kun je vervangen door de oude vertrouwde broodtrommel (ook handig om later op de reis open snackverpakkingen in te bewaren), en je kunt ook kiezen voor een Keep Leaf of Boc’n’roll lunchwrap voor je boterham onderweg.

…en #bergop.

Bij de rots of berg gooi je natuurlijk niks op de grond wat daar niet hoort (ook je bananenschil niet, vooral niet op hoogte). Ook laat je je campsite achter zoals je hem vond. Kleine moeite, toch? Net als het oppakken van afval wat iemand anders vergeten heeft. Als elke wandelaar / klimmer één stuk afval zou oppakken en van de route zou halen, wordt de hele route een stuk schoner. Kleine moeite, groot effect. Bovendien nodigen schone, afvalvrije plekken niet uit tot het neergooien van nieuw afval.

Een groot irritatiepunt bij populaire, maar afgelegen, klimgebieden zijn de plekken waar mensen naar de wc gaan, en alles laten liggen. Niets verpest je klimdag meer dan een stapel uitwerpselen met papiertjes erop achter een rotsblok. Bovendien vergaat wc-papier niet snel. Wanneer mogelijk, begraaf je boodschap en neem je wc-papier mee in een zakje. Bekijk meer instructies en tips

Het meenemen van bovengenoemde allerhande afval vergt de voorbereiding van het meenemen van een schepje en het kopen van afvalzakjes. Gebruik bijvoorbeeld Bio-plastic zakjes en doe je afval in een speciale NKBV- #bergop afvalzak

Denk na over je vervoer

Moet je met de auto naar jouw verborgen pareltje van een klimgebied? Dan zijn er ook nog wel wat duurzame keuzes te maken. Kan je met iemand meerijden, of kan er iemand met jou meerijden (ook al is het een deel van de route)? Samen reizen is niet alleen gezelliger, ook effectiever (er hoeven immers geen twee bijna lege auto’s te rijden naar dezelfde plek). Bovendien leer je misschien nog wat cruciale bèta of onontdekte gebiedjes. Auto-maatjes kun je natuurlijk vinden via het al eerder genoemde forum of Facebook groep, maar blablacar.nl is ook zeker een goeie optie.

Is de trein een optie voor jouw bestemming? Het is misschien wat minder flexibel, maar kunt wel lekker lezen of de topo alvast bestuderen. Natuurlijk kun je je route plannen met Google Maps, maar ook GreenTickets en Rome2rio kunnen je helpen bij het plannen van je ritje met het openbaar vervoer. Ga je toch met het vliegtuig, dan kun je je reis compenseren. Soms biedt de vliegtuigmaatschappij dat zelf al aan, maar wil je het zelf bepalen, dan zijn GreenSeat of TreesforAll duidelijke websites met een concreet doel. Om een goed beeld te krijgen van je reis-uitstoot met een vliegreis of een treinreis, is de klimaatwijs op vakantie tool zeer praktisch, of dit overzicht van eco-reizen.nl.

duurzaam reizen

Duurzaam wassen van kleding

Na afloop van je reis wil je je spullen weer schoon opbergen. Ook hier kun je duurzame keuzes maken die de bergen indirect minder belasten. Bijvoorbeeld je wasgedrag. Het wassen van fleece zorgt ervoor dat kleine stukjes plastic – microplastic – in het water terechtkomen. Uiteindelijk komt dit in de voedselketen terecht, wat allerlei nare bij-effecten met zich meebrengt. Er zijn slimme dingen bedacht om dit te voorkomen, zoals bijvoorbeeld de Guppy Friend of de Cora Ball.

Onderhoud outdoorkleding

Kleine stapjes

Alle bovenstaande tips zijn een overzicht van wat je kunt doen, maar zoals met zoveel dingen is het begin het lastigst. Beginnen met één kleine verandering kan daarom overzichtelijker zijn. Kijk naar wat jij het makkelijkst kunt doen. Wat gooi jij het meest onnodig weg? Ben je een koffieleut? Grote kans dat er veel van jouw wegwerpbekers in de prullenbak langs de weg naar de Frankenjura belanden. Een herbruikbare koffiebeker aanschaffen is dan een geweldige start. Deze ene kleine actie heeft al grote invloed. Dus voel je niet verplicht alles ineens te moeten doen (als je te hard van stapel loopt heb je ook kans dat eerder weer ophoudt). Als veel mensen een klein beetje doen, hebben we samen een enorme impact.

meer over duurzaamheid