Onderhoud aan paden en hutten

Onderhoud aan paden en hutten

Print

Heb je je weleens afgevraagd wie het bergpad waarop je loopt onderhoudt? Of wie de routebordjes neerzet? In de Alpen liggen tienduidenden kilometers gemarkeerde bergpaden en die worden allemaal bijgehouden. En wat dacht je van de berghutten? In dit artikel leggen we uit wie het netwerk van paden, routes en hutten in de bergen in stand houden.

Gegenrecht Fonds
Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van hutten, paden en bewegwijzering in de Alpen en Pyreneeën. Van jouw contributie gaat € 9,- naar het zogeheten Gegenrecht Fonds, waar vanuit meerdere onderhouds- en ondersteuningsprojecten worden betaald. Jaarlijks betekent dat een bijdrage van € 400.000,- door alle leden. Dit geld is hard nodig om berghutten te verduurzamen en te renoveren en om paden en bewegwijzering te onderhouden. Zo houden we met zijn allen de bergen bereikbaar.

40.000 kilometer
De Oostenrijkse (OeAV) en de Duitse (DAV) Alpenverenigingen onderhouden bij elkaar ongeveer 40.000 kilometer wandelpaden. De regio's van deze Alpenverenigingen zorgen ervoor dat paden en markeringen in de omgeving van hun hutten netjes onderhouden zijn. Bij de Wegewart, de padenwacht van de regio, melden toeristen en locals ontbrekende markeringen of gevaarlijke situaties. Deze padenwacht gaat op onderzoek uit en schakelt mensen in om de schade te herstellen. 

Noodreparaties
Als het sneeuwt of regent kunnen verzakkingen in paden ontstaan. Dan moeten ze plotseling worden hersteld en verstevigd of zelfs omgelegd. Datzelfde geldt wanneer gletsjers terugtrekken of steile hellingen met los gruis in beweging komen. Het herstellen van deze paden is nauwelijks van tevoren te plannen, maar moet wel direct gebeuren om hutten bereikbaar te houden.

Deze spoedreparaties worden doorgaans snel en door professionals uitgevoerd en kosten relatief veel geld. Voor het preventief checken van de wandelpaden in Oostenrijk en Duitsland, schakelen de Duitse en Oostenrijkse Alpenverenigingen DAV en OeAV daarentegen 22.000 helpers, waarvan 7.000 vrijwilligers in. Zij controleren jaarlijks of de routes goed begaanbaar zijn en de bordjes de juiste kant op wijzen. Lees er meer over in het interview met padenwachter Stefan Lackner in een eerder verschenen Hoogtelijn.

Hutten
Al deze mensen onderhouden ook de 1.200 hutten van de Alpenverenigingen. Dat is fijn, want in de bergen is goed onderhoud aan hutten hard nodig. Een likje verf is regelmatig nodig, of de installatie van een douche, of soms moet zelfs de hele hut worden verplaatst. Privéhutten, dus de hutten die geen eigendom zijn van een Alpenvereniging, vragen natuurlijk ook om veel onderhoud, maar dit wordt geregeld door de beheerder zelf.


Foto: Zout Fotografie

Een lawine of verzakking kan een hoop stuk maken. Vanuit het Gegenrecht Fonds worden hutten in de Alpen en Pyreneeën gerenoveerd en verduurzaamd. Recent namen de DAV en de Zwitserse Alpenclub SAC vier hutten onder handen. Ze maakten op een energie-efficiënte en ecologisch verantwoorde manier de hutten toekomstbestendig. Zo plaatsen ze zonnepanelen, warmtewisselaars, afvalwater zuiveringssystemen en meer om duurzame energie op te wekken en te hergebruiken. 

Behalve de jaarlijkse bijdrage aan het Gegenrecht Fonds, steunt de NKBV om de paar jaar een hut met een aparte bijdrage. Dat geld komt uit het Huttenondersteuningsfonds. Per jaar is dat maximaal € 30.000,-. Om hiervoor in aanmerking te komen, kunnen hutten een aanvraag indienen. Goedkeuring hangt af van een aantal criteria, waaronder de ligging, het nut van de nieuwbouw of renovatie, het financiële plaatje en duurzaamheid.

Korting als NKBV-lid
Als je als NKBV’er regelmatig in een berghut van een Alpenvereniging overnacht, heb je je lidmaatschap snel terugverdiend. Omdat de NKBV zo veel bijdraagt aan het onderhoud van de hutten en paden in de Alpen, maar ook in de Pyreneeën, krijg je als NKBV-lid namelijk tot wel 50% korting op overnachtingen in de meer dan 1200 berghutten van de Alpenverenigingen. 

Print
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?