Nog twee Nederlanders beklimmen alle 82 Alpen 4000'ers

06 September 2017 08:09:21

Na Henk Vink afgelopen voorjaar hebben in augustus nog twee Nederlanders de laatste van de 82 4000'ers in de Alpen beklommen. Elio Schijlen voegde de Brouillardgraat toe aan zijn palmares op 22 augustus en Jelle Staleman stond op 30 augustus op de top van de Finsteraarhorn.

Elio Schijlen
"Het beklimmen van alle vierduizenders was niet echt een doel op zich. Mijn interesse gaat steeds uit naar (voor mij) nieuwe bergen en routes en dan kom je op een gegeven moment op het punt dat je na vele jaren alle 4000'ers een keer beklommen hebt. Mijn eerste vierduizender (Gran Paradiso) beklom ik lang geleden (op 13-jarige leeftijd in 1985). De eerste keer Mont Blanc volgde al snel (1987) en de laatste nog voor mij ontbrekende 4000'ers (punta Baretti, Mt Brouillard en Pic Luigi Amedeo) afgelopen augustus als onderdeel van de Arete integrale du Brouillard. Mijn hoofdmotief om deze route te klimmen was de eenzaamheid, het ruige wilde gebied aan de zuidzijde vd Mont Blanc en de lange klim van dal tot top.Hoog op de flank van de Pic Luigi Amedeo met Courmayeur ver beneden in het dal (Foto: Roland Hammann)

We zijn op zaterdag middag om circa 16:00 gestart in Val Veny. Vanaf de Miage gletscher zijn we over steil gras en rotshellingen omhoog geklommen to het begin van de Brouillard graat en hebben daar op 2900 m gebivakkeerd. Door de droge winter en hete zomer was er nergens sneeuw of water te vinden, geen drinken tot in de loop vd volgende middag. 's Ochtends zijn we met zonsopkomst vertrokken en over de aiguilles du brouilard geklommen. Iets boven Col de brouillard troffen we het eerste klein sneeuwveld waar we lange tijd hebben gepauzeerd. We zijn nog verder geklommen tot een brede col met sneeuwvelden, direct na P3791 waar we vroeg in de avond ons tweede bivak hebben ingericht. De dag erna zijn we om 3:15 's ochtends vertrokken. Punta Baretti bereikten we bij zonsopkomst. In het couloir na Col Emile Rey enige steenslag en waterijs op de rotsen. Halverwege de middag waren we op de Pic Luigi Amedeo en bij zonsondergang breikten de rotsgraat richting Mt Blanc de courmayeur waar ons een stormachtige noorderwind verwelkomde. In storm en donker zijn we verder geklommen en bereikten middernacht de top van de Mont Blanc en om 0:45 uur Vallot bivak. De volgende ochtend zijn we afgedaald via de normaalroute."

Jelle Staleman
Berg- en skigids Jelle Staleman liet begin dit jaar weten dat hij voornemens was als eerste Nederlander de 82 toppen te beklimmen: "Toen ik eenmaal berggids was bedacht ik dat het me leuker leek om 82 verschillende bergen te beklimmen dan 82 keer dezelfde. Afgelopen week beklom ik de laatste van de 82 Alpen toppen hoger dan 4000 meter! In eerste instantie heb ik me nooit bezig gehouden met de grens van 4000 meter. Ik richtte mij vooral op het klimmen van mooie routes. Ik had natuurlijk gehoopt dat mijn goede vriend en klimmaatje Martijn Seuren de eerste Nederlander zou zijn geweest die ze allemaal beklommen had. Echter, tijdens de beklimming van de laatste 4000ers verongelukte hij. Martijn was degene die mij inspireerde om alle 4000ers te beklimmen.

Inmiddels mag ik Elio Schijlen en Henk Vink ook feliciteren met hun 'complete serie'! Daarmee zijn wij de eerste 3 Nederlanders die dit hebben voltooid. Met o.a. beklimmingen als de Freney Pijler, Peutereygraat, Matterhorn Noordwand, Colton Macintyre en de Droites Noordwand beklom ik de 82 in 6 jaar tijd. Het was voor mij een fantastische (en soms ook emotionele) ervaring!

Samen met Expeditie Academielid Rik van Odenhoven beklom Jelle afgelopen week de Finsteraarhorn, waarmee hij als derde Nederlander de laatste van 82 4000'ers op zijn naam schreef. Bekijk hiervan een fotoreportage van Ruben Dario.Jelle Staleman (voor) en Rik van Odenhoven (achter) op het laatste stukje van de Finsteraarhorn (Foto: Ruben Dario)


Wil je zo'n 82 toppen-avontuur eens van dichtbij meemaken? Vanaf begin april 2018 geeft Jelle Staleman meerdere multimediapresentatie bij Mondiavisueel over dit avontuur. Meer info.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?