Jeugdklimster Ysa Rakestraw wint Boulder 3

20 Maart 2017 15:50:48

In Boulderhal Grip in Nijmegen werd de finale van Boulder 3 afgelopen zaterdag 18 maart een strijd van seniorenklimmers bij de heren en jeugdklimmers bij de dames. De nieuwe wedstrijdwand van formaat, The Wave, met daarop routes van topbouwer Tondé Katyo, zorgde voor een interessante en spannende eindstrijd.

Voor de voorronde werd The Wave nog even links gelaten en vond de kwalificatie plaats in de centrale hal. Na drie uur boulderen waren de kaarten geschut en de finaleplekken vergeven. Opvallend genoeg geen enkele jeugdklimmer bij de heren terwijl er bij de dames alleen maar jeugdklimmers in de finale stonden. Ysa Rakestraw wist zich als jongste deelneemster, als eerste te plaatsen.

Finaleboulder 1
De dames kregen als start een plaatboulder voorgelegd. De eerste vier finalistes bleven onder de bonusgreep steken. Julia Meijer zorgde voor een kleine doorbraak door de bonus te halen en als eerste een sprong naar de eindgreep te maken, die ze op een haar na miste. Als laatste kwam Ysa in actie. In haar derde poging klom ze de boulder met veel souplesse en een overtuigende sprong naar de eindgreep. De heren kregen als eerste boulder een opwarmertje in een toch wel forse overhang. Alleen veteraan Wouter Jongeneelen had een paar extra pogingen nodig.

Finaleboulder 2
In de tweede set finaleboulders waren de rollen omgedraaid, de heren kregen een plaatboulder en de dames klommen de overhang in. Tim Reuser klom de plaat subliem in zijn eerste poging. Ook Michiel Hennevelt en Timo Tak bereikten de top in drie en respectievelijk vier pogingen. Bij de dames noteerden Ysa en Julia beiden een flash, waar Lynn van der Meer in haar derde poging solide de top bereikte.

Finaleboulder 3 
In de derde set kwam de finale helemaal los. De heren kregen een crashpad ondergeschoven om de startsprong naar een jungle van modules te kunnen maken. Als eenvoudige toeschouwer leek de jungle ondoordringbaar. Toch wist bijna iedereen zich een weg naar de top te banen. Alleen Michiel bleef op de bonus steken. De dames kregen een renboulder voorgelegd. Vanaf de begingreep flink aanzetten en dan rennend over twee modules naar de bonus. Leuk was het zeker, maar niet makkelijk. Na de bonus werd ook nog eens de lenigheid op de proef gesteld. Carlijn Hukkelhoven noteerde de beste score door in haar tweede poging te topgreep te bereiken. Julia Meijer rende eerst een paar keer van de modules af om uiteindelijk in poging zes de boulder te toppen. Ook Ysa klom de boulder in drie pogingen. Ze had hiermee een voorsprong opgebouwd die niet meer in te halen was en haar eerste nationale overwinning bij de senioren was daarmee een feit.

Finaleboulder 4
De dames hadden al lekker gerend en konden in de laatste boulder gaan slingeren. De slinger ging iedereen goed af en Julia en Ysa noteerden beiden een mooie flash waarmee Julia de tweede plek verzilverde. Ook Lynn wist de top te bereiken en legde daarmee beslag op de derde plek.

De heren waren inmiddels ook gestart in hun laatste boulder. Elko Schellingerhout noteerde een unieke score door de top in z'n tiende poging te bereiken. Hij legde hiermee onbedoeld een bug in de administratie software bloot, want dat bleek niet bestand tegen een twee cijferige topscore (inmiddels is de software aangepast en staat er keurig T10B9 achter zijn naam). Ook Timo topte de laatste boulder en sloot daarmee zijn finale af met een prachtige vier top score. Nu was het aan Tim om de wedstrijd te beslissen. Met drie flashes op zak leek er geen wolkje aan de lucht. Dat veranderde toen hij vlak onder de topgreep bleef steken op de sloperrand van een Flathold Superstar en Timo de overwinning kon opeisen. Tim pakte het zilver en Bruno Geurts wist het brons te bemachtigen. Dit ging niet zonder slag of stoot: in zijn laatste poging haalde de jury Bruno uit de boulder omdat hij te laat zou zijn ingestapt. Hij tekende hier protest tegen aan en kreeg van de hoofdjury gelijk, waarna hij nog een poging kon ondernemen. Hierin klom hij vastberaden naar de top!

Bekijk de volledige uitslag.

Laatste competitiewedstrijd
De bouldercompetitie wordt op 1 april afgesloten bij Boulderhal Sterk in Utrecht. In deze wedstrijd wordt bekend welke 12 heren en 12 dames zich plaatsen voor het NK Boulder 2017 op 8 juli in Amsterdam.

Bekijk een foto-impressie van Boulder 3:


Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?