Bacci, Verhoeven, Van Laere en Van der Steen winnen BergsportAwards

20 Mei 2017 16:00:17

Tijdens de viering van het 115-jarig jubileum van de NKBV, werden op zaterdag 20 mei de BergsportAwards 2017 uitgereikt. In zes categorieën werden deelnemers beloond voor hun geleverde bijdrage aan de nationale en internationale bergsport. 

Bekijk ook een foto-impressie van de uitreiking.

ALPIENE BEKLIMMING VAN 2016

Cerro Torre via de Ragni route – Door David Bacci 
David Bacci beleefde in de winter van 2016 een bijzonder succesvol seizoen in Patagonië. Hij beklom als eerste Nederlander de Cerro Torre via de Ragni-route (90°+, M4, 900 m) samen met de Zwitser Luca Godenzi. Daarnaast deed hij de eerste herhaling van de erg lange en moeilijke Ragni-route op de oostwand van de Fitz Roy (7a, M4,  1300 m) samen met de Italiaan Matteo della Bordella. Ze klommen de route in drie dagen grotendeels vrij. Zowel de Cerro Torre als Fitz Roy zijn bijzonder lastige bergen die zelden beide in één seizoen worden geklommen. Bacci is half Nederlander en half Italiaan en hij is afkomstig uit de Nederlandse klimsport.


Foto: David Bacci in de Ragni Route

KLIMPRESTATIE BUITEN VAN 2016

Dihedral Wall (5.14a) Jorg Verhoeven
Jorg herhaalde de op-één-na moeilijkste vrij te klimmen big wall op El Capitan in Yosemite. Jarenlang was de 730 meter lange Dihedral Wall de moeilijkste op die wand. Jorg deed de eerste herhaling, twaalf jaar nadat Tommy Caldwell de eerste vrije beklimming deed. De moeilijkste lengten zijn (8b+, 8b, 3 x 8a+ en 3 x 8a), Jorg deed er vijf dagen over om de (officieel) 26 lengten te klimmen. Geen enkele Nederlander heeft ooit een multi-pitch met een dergelijke moeilijkheidsgraad geklommen.


Foto: Jorg Verhoeven op Dihedral Wall

KLIMPRESTATIE BINNEN VAN 2016

9de plaats op WJK boulderen - Don van Laere
Don van Laere eindigde op een knappe negende plaats bij de wereldkampioenschappen voor de jeugd A in het Chinese Guanghzou. Met deze top-10 notering liet Van Laere zien dat hij met de wereldtop meekan. 


Foto: Don van Laere op het NK Boulder 2016

EUROPESE BERGWANDELBESTEMMING VAN 2016

Trentino, Italië
Trentino is de poort van Italië, een heerlijke mix van alpien en mediterraan. Het inspireert cultuurliefhebbers, natuurliefhebbers, bergsporters en multisporters. De bijna 300 prachtige meren, het uitgebreide net van wandelpaden, de gletsjers en ook de 1800 km aan mountainbike trails bieden de bezoeker vele mogelijkheden voor een korte of langere vakantie. Wandelen met uitzicht op de pieken van de Dolomieten, langs eeuwenoude irrigatiekanalen, tussen duizenden bloemen. Dwalen over immense alpenweiden op grootse hoogte of zoeken naar steenbokken, gemzen en Alpenmarmotten in Stelvio Nationaal Park. Dit gebied heeft het allemaal.


Foto: Trentino

UITZONDERLIJKE PRESTATIE VAN 2016

Kamasutra (D13+) - Marianne van der Steen
Een extra Award werd toegekend aan Marianne van der Steen, die met haar beklimming van Kamasutra (D13+) in Bus del Quai de eerste klimmer ooit is die een drytoolroute van deze moeilijkheidsgraad heeft geflasht.Foto: Marianne van der Steen in Kamasutra

LIFETIME ACHIEVEMENT

Voor zijn jarenlange bijdrage aan de Nederlandse bergsport en zijn spraakmakende expedities over de hele wereld, ontving de 78-jarige alpinist Herman Plugge de Lifetime Achievement Award.


Foto: Herman Plugge tijdens de Everest Expeditie van 1984

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?