MENU

Zwitserland
Engadin

Engadin, Feestzaal van de Alpen

Het Zwitserse Engadin is het dal dat gevormd wordt door de bovenloop van de Inn. Het is een van de diepste bergdalen van de Alpen en is van het begin tot het eind 80 kilometer lang. Het ligt in het zuidoosten van Zwitserland, in het kanton Graubünden. Dalafwaarts gaat het over in het Oostenrijkse Oberinntal.

Met haar rivier, bergen, overweldigende natuur en heldere meren wordt Engadin ook wel de "Feestzaal van de Alpen" of “Tuin van de Inn” genoemd. Het is zonder twijfel een walhalla voor bergsporters, avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers.

Het dal wordt verdeeld in het Oberengadin en het Unterengadin. Beide delen van de Inn vallei zijn prachtig om te bezoeken; de hoogste bergen liggen in het Oberengadin, maar het Unterengadin is wat ruiger qua natuur. Een ding staat vast, in het Engadin vindt elke bergliefhebber een favoriete plek! Van een rustig plekje hoog in de bergen tot een uitdagende klimwand.

Oberengadin

In het zuidelijke gebied, het Oberengadin, is het dal hoog en breed. Het is een van de droogste en zonnigste regio's van Zwitserland, omdat de wolken vaak worden tegengehouden door de bergen in het westen en het noorden.

Hier zijn de wandel- en bergsportmogelijkheden haast onuitputtelijk. Een paar van de meest spectaculaire bergtoppen van de Alpen liggen in het Oberengadin. De Piz Bernina, als enige vierduizender van de Oost-Alpen (4049 m), Piz Palü (3.901), Piz Corvatsch (3.451) en Diavolezza (2.978) zijn andere bekende bergen. De Diavolezza biedt een fantastisch uitzicht over het Berninamasief en de omliggende gletsjers.

Naast het mondaine wintersportgebied Sankt Moritz en Pontresina, toegangspoort tot de bergen, zijn er nauwelijks grote plaatsen. Het Oberengadin bezoek je dan ook vooral voor de ongerepte natuur. En dat in alle seizoenen, het hele jaar door.

Unterengadin

In het Unterengadin is het dal smal en diep. Dit deel van de Inn vallei heeft meer zonnige dagen en het klimaat is door de lagere en meer beschutte ligging zachter dan het Oberengadin. Hierdoor toveren de weiden in de zomer om tot een bloemenparadijs. Bosrijke zijdalen en schilderachtige dorpjes liggen er vredig bij. Maar de natuur in het Unterengadin is ook onstuimig, met woest stromend water in nauwe kloven.

Het Zwitsers Nationaal Park (Schweizerischen Nationalpark) ligt tussen Zernez, S-chanf, Scuol en de Fuornpas. Het is het enige nationaal park in Zwitserland en bestaat uit alpien en hoogalpien terrein, met als begroeiing voornamelijk naaldbomen. Het staat te boek als biosfeerreservaat van UNESCO en is daarmee het grootste beschermde gebied van het land. Om de veelzijdige fauna in het natuurgebied te beschermen zijn honden niet toegelaten en mag je niet naast de gebaande paden lopen. Het bezoekerscentrum bevindt zich in Zernez.

Steek je de Ofenpass over, dan kom je terecht in een ander veelzijdig gebied, het Val Müstair of Münstertal. Hier lijkt alles wat meer geordend en maakt ruige natuur plaats voor groene weiden en boerderijen met lokale streekproducten. Vanaf het hoogste punt op de Ofenpas voert een wandelroute door bossen, langs almen met alpenhutten naar het idyllische plaatsje Lü.

Toon meer
Wat vind jij van dit gebied?
Verstuur
Forum

Engadin, Zwitserland

Bekijk de topics over dit gebied

Afstand vanaf Utrecht

933 km

Utrecht

Blog: Het geheim van de notenkraker

Op zoek naar de notenkraker!

Lees verder

Bekijk de lokale website

Bekijk de locale website voor meer informatie over dit gebied.

Bekijk website
Hutten in het Engadin
Zoeken in de Tochtenwiki

Zoek een bestemming in Engadin

Wat wil je doen?
Kies een bestemming in Engadin
Niveau
Licht
Middel
Zwaar
Afstand
km
km
Duur
uur
uur
Eigenschappen
{* property.name *}Helaas...

Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.

{* tour.title *} {* tour.startingPointDescr *}
{* translateDifficulty(tour.rating.difficulty) *}
{* translateCategory(tour.category.name) *}
{* formatTime(tour.time.min) *} uur
{* formatKilometers(tour.length) *} km
{* tour.elevation.maxAltitude *} m
{* tour.elevation.minAltitude *} m
Bekijk tocht