DE GASTEIN TRAIL: WANDELEN NAAR JEZELF

Op z'n laatst sinds de verfilming van "Wild" met Reese Witherspoon heeft ook de "jonge" generatie ontdekt dat wandelen niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de ziel. Wij bevinden ons allemaal op een grote blauwe bol die te midden van de oneindigheid rond de zon zweeft. Dan kan de vraag zich opdringen: Waarom sta ik 's ochtends eigenlijk op? Waarom doe ik me de stress op het werk eigenlijk aan - als alles uiteindelijk toch geen hoger doel dient? Wandelen helpt bij het vinden van een antwoord op deze vragen, of zorgt ervoor dat je deze vragen helemaal niet te hoeven stellen. De catharsis - wat "emotionele zuivering" betekent - begint al na een paar kilometer - met de reiniging van de ziel wanneer je eindelijk eens tijd voor jezelf hebt. En waar zou je dat beter kunnen doen als bij een tocht over stok en steen, almweiden en berghellingen midden in de Alpen? De Gastein Trail in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg kan zo'n weg zijn.

Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Krug

De Trail
Een dal, drie plaatsen en 600 kilometer wandelpaden: Het Gasteinerdal ligt in het hart van de Hohe Tauern, de hoogste bergen van Oostenrijk. Ooit door een bijna 1000 meter hoge gletsjer uitgesleten, biedt het 40 kilometer lange dal een afwisselende doorsnee van de geschiedenis, geografie en geologie van de Alpen. Voor wie dat te veel naar huiswerk klinkt: Gastein is meer dan de som van haar bergen en dalen. Dat bewijst de Gastein Trail op indrukwekkende wijze in zes etappes. Deze nieuwe langeafstandswandelweg loopt van Dorfgastein langs de westkant van het dal tot in de Hohe Tauern. Dagelijks wandel je vier tot acht uur langs almweiden, bergtoppen en berghutten. Etappe 1 (1.400 hoogtemeter) van de trail begint in Dorfgastein. Na rond zes uur over idyllische almweiden en langs wilde bergtoppen overnacht je op de Heinrich-Alm. Etappe 2 (580 hoogtemeter) voert door oorspronkelijke bergwildernis en over kleine beekjes en riviertjes. Na circa vijf uur bereik je de Biberalm, het einddoel van deze etappe. De derde dag staat de kortste etappe op het programma, met 750 hoogtemeters en slechts 4,5 uur wandelen. Na een korte omweg over de Hochkarspitze, waar je de gehele Gasteiner bergwereld kunt overzien, eindigt deze etappe met een overnachting in het Hofgasteiner Haus. Etappe 4 (260 meter omhoog, 1 . 1 00 meter afdaling) staat in het teken van de almen en daar geproduceerde producten als spek, kaas en boter. Nadat je de boeren van de Gadauner Almen en de vele hooischuren achter je hebt gelaten, bereik het Skicentrum Angertal. Het pad van etappe 5 voert over de Stubnerkogel met de 140 meter lange imposante hangbrug naar Sportgastein aan het eind van het dal, dat al in de Hohe Tauern ligt. Op de laatste dag loopt de Gastein Trail over de beide Astenalmen en bergaf door de wijk Böckstein tot je na rond vijf uur wandelen midden tussen de belle époque-architectuur van Bad Gastein staat, die herinnert aan Keizerin Sissi en de laatste keizertijd. Een contrastrijk einde van deze zesdaagse bergtour.

Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Moodley

Het inzicht
Volgens de theorie van het Trail-wandelen kom je na deze dagen in het Gasteinerdal tot ten minste één positief inzicht: Je word je bewust van je elementaire lichamelijke behoeften en vindt daar oplossingen voor. Dat betekent: controle over jezelf terugvinden - wat in een vaak door anderen bepaalde wereld lang niet meer vanzelfsprekend is. Mensen worden nu eenmaal aangetrokken door ervaringen waarbij ze hun lichamelijke en geestelijke grenzen kunnen verkennen. Daarvoor hoef je niet eens zo ver te reizen.

Meer info


Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Krug

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?