MENU

Winterwandelen in Tirol: De Alpen ervaren in de winter

De Alpen ervaren in de winter

Winterwandelen wint sterk aan populariteit. Na skiën is het de belangrijkste vakantiebesteding van vakantiegangers in Tirol. Winterwandelaars zoeken vooral de stilte, ontspanning en een intensieve beleving van de natuur. Vanaf het winterseizoen 2018/2019 heeft Tirol in alle regio’s kwalitatief hoogwaardige mogelijkheden voor de winterwandelaar.

Wie de betovering van het koude jaargetijde buiten de drukte van de skipistes wil beleven, moet goede schoenen aantrekken en een winterwandeling maken. Bijna een vijfde deel van de wintergasten in Tirol wandelt graag in de sneeuw. En het aantal groeit. Bij een groot onderzoek in de Alpenlanden bleek dat winterwandelen met 28% tweede staat na het pisteskiën. Bij vakantiegangers boven de 50 staat winterwandelen met 38% zelfs bovenaan de lijst van  winteractiviteiten.

Tirol en de regio’s zorgen er met een goede infrastructuur voor dat de Alpen ook in de winter leefbaar zijn. De winterwandelpaden worden uitgezet, schoongemaakt en de routebordjes zorgen voor een enorm wijdvertakt netwerk van kwalitatief hoogwaardige wandelwegen. Bij de officiële winterwandelpaden wordt veel aandacht besteed  aan veiligheid. Daarnaast staan de sneeuwervaring, de aanwezigheid van herbergen en almhutten en een goede bereikbaarheid voorop. De paden lopen door sprookjeslandschappen en ervaren gidsen maken de vakantiegangers wegwijs in de winterse planten- en dierenwereld.

De volgende winterwandelmogelijkheden zijn tips uit het hart van de Alpen:

1. Te gast in het eerste winterwandeldorp van Oostenrijk

Het bergdorp Karitsch (1356 meter) in het Oosttiroler Gailtal is de perfecte startplaats voor veel winterwandelingen. Doordat je al hoog begint hoef je niet veel te klimmen voor een fantastisch panorama op de Lienzer en Karnische Alpen. Er zijn tien uitgezette winterwandelingen in de Oosttiroler bergwereld. Een garantie voor een prachtige tocht en voor ontspanning in de winterse omgeving.

2. Winters genieten in het Pillerseetal

In de winter is het volop genieten op de wandelpaden van Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob, St. Ulrich en Waidring. De paden lopen langs gezellige herbergen en almhutten. Heel speciaal zijn de ‚winter-geniet-momenten‘ op de dagen dat er een nachtelijke fakkelwandeling is, een kampvuur wordt gemaakt in de witte wereld en er iets gegeten en gedronken wordt onder een heldere winterse sterrenhemel.

3. Fonkelend vuur in de Kitzbüheler Alpen

Iedere woensdag wordt er door St. Johann in Tirol een wandeling georganiseerd in Erpfendorf. Van daaruit wordt een rustige wandeling gemaakt naar de Hundsbichl, een hoogplateau met uitzicht op de Wilder Kaiser. Na een dronk op de winter is er een kampvuur voor de winterwandelaars. Gezamenlijk worden er met de kinderen lantaarns geknutseld en het licht aangestoken. De fonkeling van de vlammetjes in het donker is ook voor de kleintjes een prachtige belevenis.

4. Een winterse wandeling bij zonsopgang in het Kufsteinerland

Tussen december en maart is er bij volle maan ‘s ochtendsvroeg als het nog donker is een wandeling in het Kaisertal, een van de mooiste plaatsen van Oostenrijk. Via de Kaiseraufstieg in Ebbs wordt er gelopen naar de Ritzau Alm, waar je bij een berg-ontbijt kunt genieten van de zonsopgang. Spikes onder de schoenen kunnen gehuurd worden tegen een geringe vergoeding.

5. Dieren spotten aan de Achensee

Wat is er mooier dan in de sneeuw met een ranger van het Natuurpark Karwendel dieren te spotten in de buurt van de Achensee? Iedere vrijdag wordt er gelopen van Achenkirch naar de Falkenmoosalm. Onderweg krijgen de wandelaars interessante weetjes te horen over de overlevingsstrategie van de dieren. Ook het voederen van de in het wild levende dieren wordt meegemaakt. De wandeling is voor sportieve wandelaars en duurt ongeveer 6 uur.

Van maandag tot vrijdag is er ook een kortere wandeling, georganiseerd door het Naturpark Karwendel.

6. Vakantie op recept: gezondheidswandelen in winters Wipptal

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook in de winter. In het Wipptal wordt ‘gezondheidswandelen‘ aangeboden. Het is een combinatie van beweging, fysiotherapeutische oefeningen, ontspanning en een gezonde voeding. En dat alles in het Wipptal en de vijf zijdalen waar de natuur niet verstoord wordt door grote stromen toeristen.

7. De eerste winterwandelweg in Tirol ligt in Seefeld

Van het Leutschtal loopt een wandelroute over het beschermde natuurgebied Wildmoos naar Mösern. Op de goed geprepareerde winterwandelwegen is een vierdaagse tocht uitgezet waarbij iedere stap voor verrassingen zorgt. Er zijn uitzichtspunten, besneeuwde bossen en gastvrije hutten. De overnachtingen zijn gereserveerd en de bagage wordt vervoerd.

8. Nature Watch in het Naturpark Karwendel

In het grootste natuurpark van Oostenrijk wordt er bij een winterwandeling gelet op eekhoorns, gemzen, reewild en vooral op uilen. Daarvoor krijgt iedere deelnemer tijdens de wandeling een verrekijker met een optiek van Swarovski. De wandeling van zes kilometer begint bij de ingang naar het Halltal en loopt via Absam tot aan de kasteelruïne van Thaurer. Door het geringe aantal hoogtemeters is deze wandeling zeer geschikt voor families. Samen de natuur beleven!        

9. Winterwandelen op de Mutzkopf in Nauders

Nadat de skilift naar de Mutzkopf niet meer loopt, hebben winterwandelaars het gebied weer ‘in gebruik‘ genomen. Iedere woensdag kunnen wandelaars de lift gebruiken en genieten van het landschap via uitgezette en bewegwijzerde wandelroutes. Hoogtepunten zijn de bergmeertjes „Schwarzer See“ en „Grüner See“.

10. „Eppas guats“, „iets goeds“ in Außerfern

Op geprepareerde en met wegwijzers aangegeven paden lopen de winterwandelingen naar gezellige hutten in het Naturpark in Reutte en in Lechtal. Na de wandeling verheugt iedereen zich op „Eppas Guats“ („Iets goeds“) zoals Käsespätzle, huisgemaakte Knödel of  Kaiserschmarren met appelmoes. De meeste hutten liggen net buiten de drukte van de skipistes. Genieten dus!

Voor meer informatie bezoek je visittirol