OVER SKYRUNNING

Skyrunning is trailrunnen, hardlopen in de bergen. Over gebaande en ongebaande paden ren je van hut naar hut, een rondje, of een start - finish race. Soms met grote hoogteverschillen en soms gelijkmatig. Als wedstrijdsport bestaat skyrunning sinds 1995. In 2014 is de NKBV lid geworden van de International Skyrunning Federation (ISF). 

Skyrunning kent 3 verschillende wedstrijddisciplines; Sky, Ultra en Vertical KM. Niet alleen de afstand, maar ook het aantal hoogtemeters en de technische moeilijkheidsgraad van de route bepalen onder welke categorie een race valt. De routes kunnen over bergpaden, trails, moraine, rotsen of sneeuw gaan.  De route mag maximaal over 15% asfalt gaan.

Bekijk de regels van de ISF.

Skyrace
De Skyrace is de meest beoefende skyrunning discipline. De loopafstand ligt tussen de 20 en 49 km waarin de renners minimaal 1300 hoogtemeters overbruggen. Het parcours mag boven de 4000 meter hoogte uitkomen. De Skyrace wordt vaak Sky genoemd.

Ultrarace

De naam Utrarace zegt het al, dit is de ultra extreme wedstijddiscipline van Skyrunning. De loopafstand is minimaal 50 km en de te overbruggen hoogtemeters minimaal 3200. Organisators van Ultraraces doen hier graag nog een statusverhogend schepje bovenop. Afstanden van 80 km en hoogteverschillen van meer dan 6000 meter zijn niet ongewoon. Het loopterrein is vergelijkbaar met dat van de Skyrace.

Vertical kilometer
De Vertical kilometer is de kortste en meest explosieve van de drie. Het doel is om zo snel mogelijk 1000 hoogtemeters te overbruggen. Hoe korter/steiler het parcours, des te sneller de tijden en des te meer aanzien de wedstrijd heeft. Organisatoren zijn daarom altijd op zoek naar een zo kort mogelijk parcours. De Vertical is maximaal 5 km lang.

De Kilometre Vertical de Fully (SUI) is met 1920 meter één van de kortste Vertical parcourses in de wereld. In 2013 werd als onderdeel van deze wedstrijd het eerste NK Skyrunning georganiseerd door de NKBV. De Vertical kilometer wordt vaak kortweg aangeduid als; Vertical, Vertical K of VK.Trailrunning en skyrunning
Is skyrunning hetzelfde als trailrunning? Ja en nee. Trailrunning is simpelweg hardlopen over onverharde paden c.q. trails, het liefst in de natuur. Skyrunning kan gezien worden als een wedstrijdvorm van trailrunning die in de bergen plaatsvindt. Het terrein is ook over onverharde paden en gaat regelmatig zelfs van het pad af, nog ruiger bergterrein in. Skyrunning is daarmee een echte bergsportdiscipline, waarbij een goede verzekering zeker aan te raden is.

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?