MENU

Voorzichtig positieve geluiden uit de alpenlanden

Het is allemaal heel voorzichtig, maar de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus worden in de alpenlanden beetje bij beetje versoepeld. Hoewel er nog heel wat moet gebeuren willen Nederlanders ook naar de bergen kunnen afreizen voor een vakantie, is er binnen landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland al iets meer mogelijk voor de lokale bevolking.

Oostenrijk

Waar in de alpenlanden tot voorkort een strenge lockdown aan de orde van de dag was, zijn er dankzij de dalende infectiecijfers daar enkele versoepelingen in de maatregelen. Zo is het in Oostenrijk weer mogelijk voor Oostenrijkers om in de buitenlucht te sporten, maar dan wel met twee belangrijke beperkingen:

  • Sport alleen of met mensen die in hetzelfde huishouden wonen
  • Met inachthouding van minimaal een meter van mensen die niet in hetzelfde huishouden wonen

Oostenrijkers worden dan ook opgeroepen om vooral in Oostenrijk op vakantie te gaan.

Tot minstens midden mei zijn alle hutten inclusief winteraüme gesloten. Bergsporters kunnen wel kamperen, afhankelijk van de al geldende regels van de regio waar ze hun tentje willen opslaan. De Alpenverein Österreich geeft onderstaande adviezen en richtlijnen:

Bergsport algemeen

Hutten Oostenrijk

Klimmen, klettersteigen, toerskiën en bergwandelen

Hoe dat vorm krijgt verschilt per bergsportdiscipline. Zo kunnen mensen buiten sportklimmen en boulderen (de hallen blijven vooralsnog gesloten) maar moeten ze goed opletten of routes niet te dicht langs elkaar lopen.

Voor klettersteigs gelden extra regels met betrekking tot handschoenen die gesloten moeten zijn en een verbod op het teruggaan in een route.

Bij toerskiën wordt skiërs gevraagd nog voorzichtiger te doen en de lawinesituatie aan de voorzichtige kant in te schatten. Daarnaast moet men letten op dat het op toppen niet te druk wordt. Datzelfde geldt voor bergwandelaars.

Algemene bergsportadviezen

Voor alle bergsporten geldt dat mensen wordt geadviseerd zo vaak mogelijk de handen te desinfecteren en het gezicht niet aan te raken. Bij klim/klettersteig/tourtochten wordt daarnaast geadviseerd niet je eigen grens op te zoeken, zodat de kans klein is dat je geholpen/gered moet worden.

Taferelen in hutten die voorlopig tot het verleden behoren nu er meer afstand gehouden moet worden

Zwitserland

In Zwitserland hoopt men zomer- en herfstactiviteiten weer te kunnen openstellen voor lokale gasten. Toerisme vanuit Duitsland en Oostenrijk is per 15 juni mogelijk. Het is niet gemakkelijk te zeggen welke toeristische infrastructuur wanneer weer open gaat, maar er wordt voorzichtig geschat dat in juni weer een en ander open kan gaan. Zwitserse berggidsen mogen sinds 27 april hun beroep weer uitoefenen.

Meer lezen

Frankrijk

In Frankrijk zijn de maatregelen tot nu toe nog het strengst. Tot 3 juni mogen de Fransen zo'n 100 kilometer van huis en zijn toeristen zeker nog niet welkom. De in Frankrijk woonachtige berggids Martijn Schell geeft aan dat voor 3 juni meer bekend wordt gemaakt over mogelijke verdere versoepelingen. Het lijkt het erop dat de hutten en rotsen voorlopig gesloten blijven, maar mogelijk volgt Frankrijk het Zwitserse beleid.

Italië

In Italië wordt vanaf 3 juni toerisme weer toegestaan.

Bijdrage NKBV vanuit Hutten Ondersteunings Fonds

Afgezien van of de hutten in de nabije of iets verder gelegen toekomst open gaan, heeft de Stichting Hutten Ondersteunings Fonds (HOF) van de NKBV vorige week een financiële bijdrage toegezegd aan de alpenverenigingen DAV, OEAV, SAC en CAF van in totaal € 60.000 euro.

De stichting HOF staat los van het Gegenrecht Fonds, waar de NKBV en haar leden jaarlijks een financiële bijdrage van €400.000 per jaar leveren. Anders dan bij het Gegenrecht Fonds, waar automatisch een deel van het NKBV-lidmaatschapsgeld naartoe gaat, schenken donateurs via de stichting HOF specifiek geld voor de ondersteuning van hutten.

Meer info