MENU

Klimmen in Nederland mogelijk op buitenwanden

Nadat de klim- en boulderhallen hun buitenlocaties mochten openen voor jeugd en kinderen, is het nu ook voor volwassenen mogelijk om buiten te sporten. Daar komen natuurlijk wel wat voorzorgsmaatregelen bij kijken.

Meerdere klim- en boulderhallen in Nederland vinden creatieve oplossingen om klimmers veilig en verantwoord te laten sporten bij hun locaties. Waar vanaf 29 april nog alleen kinderen gezamenlijk mochten sporten, zijn er vanaf 11 mei ook meer mogelijkheden voor volwassen, zij het buiten en met inachtneming van 1,5 meter afstand tot elkaar. Goed nieuws dus!

Let op elkaar en laat je horen

De klimcommunity heeft de afgelopen weken laten zien actief bezig te blijven door in en rond huis te trainen. Daarnaast bleven veel klimmers hun thuishal steunen om ze financieel te steunen. Dit alles is heel mooi om te merken en geeft hoop voor een soepele overgang naar het klimmen in de hal met enkele aanpassingen.

Help mee om de hallen open te laten gaan en te houden door rekening met elkaar te houden tijdens je bezoek aan de buitenwand en elkaar aan te spreken als je merkt dat iemand in zijn enthousiasme de richtlijnen vergeet.

#klaarvoorklimmen

Ben jij klaar om te klimmen? De klim- en boulderhallen zijn een petitie gestart om ook de binnenaccommodaties sneller te kunnen openen dan 1 september. Teken de petitie en laat ook jouw netwerk weten dat je klaar bent om de te klimmen door de petitie te delen met #klaarvoorklimmen.

teken petitie

Voorbereid klimmen

Ben jij ook van plan een hal op te zoeken en weer je eerste stappen op de klim-/boulderwand te wagen, bekijk dan voordat je gaat welke voorbereidingen jouw hal heeft getroffen. Lees ook alvast de algemene richtlijnen voor sporters van NOC*NSF in het Protocol Verantwoord Sporten en de aanvullende richtlijnen uit het Protocol Klimmen.

Verantwoord sporten klimmen

Klimvaardigheidsbewijs nodig bij leadwanden buiten

In sommige gevallen willen klimwanden een bewijs van klimvaardigheid zien voordat je buiten kunt klimmen. Dat kan een klimvaardigheidsbewijs (KVB) zijn. Zo'n KVB is door de overheid, NOC*NSF en in België erkend. Je krijgt zo'n bewijs onder andere nadat je de eindtoets van een klimcursus van de NKBV met succes hebt afgesloten. Heb je geen KVB? Als ervaren klimmer is het eenvoudig om een KVB aan te vragen. Vraag hiervoor een NKBV erkende instructeur bij je hal of klimvereniging om je te beoordelen en een KVB uit te schrijven. Verwijs ze eventueel door naar deze pagina.

Aanpassingen hallen

Voor alle klimmers gelden de richtlijnen van het RIVM met betrekking tot afstand, hygiëne en voorzorgsmaatregelen. Dat betekent onder andere dat je niet komt klimmen als je milde klachten hebt, je afstand houdt tot elkaar, je zo vaak mogelijk je handen wast en je niet aan je gezicht zit.

Ook de partnercheck doe je op afstand. Lees hoe dat in zijn werk gaat.

partnercheck

Klimgrepen

Omdat klimmers na elkaar dezelfde grepen vasthouden, bestaat er een theoretisch risico op besmetting via contactoverdracht. Dat dit risico niet groot is, wordt door het RIVM onderschreven:

  • Het RIVM geeft aan dat de kans op besmetting via oppervlakken klein is en dat er geen bewijs is dat er tot nu toe iemand op die manier besmet is in openbare ruimtes of het OV;
  • Deze kans is nog kleiner bij ruwe oppervlakken zoals klimgrepen

Gebruik magnesium

Daarnaast kan dit restrisico verder worden verkleind doordat je bij het klimmen magnesium gebruikt:

  • Magnesium droogt zowel de grepen als de huid uit;
  • Klimmers met magnesium op de handen zitten niet zo snel aan hun gezicht;
  • Klimmers met magnesium op de handen zijn gewend om eerst hun handen te wassen voordat ze iets anders gaan doen.

Schoonmaken klim- en bergsportmateriaal

Overdracht van het COVID-19 virus via klim- en bergsportmateriaal is theoretisch mogelijk. De algemene regels met betrekking tot hygiëne zullen het het risico van eventuele contactoverdracht al fors terugbrengen. Om volledig zeker te zijn kan klim- en bergsportmateriaal op drie manieren virusvrij worden gemaakt:

  1. wacht 72 uur totdat het virus gedesintegreerd is.
  2. was bergsportuitrusting volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
  3. desinfecteer materiaal volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant met een minimaal 70% oplossing van isopropanol.

Meer info