MENU

Nederlands Team 2022

De eerste maand van het nieuwe jaar is bijna ten einde en de nieuwe selectie van het Nederlands Team Sportklimmen is bekend. Negentien topatleten vertegenwoordigen Nederland in 2022 tijdens internationale wedstrijden. Enkele junioren zijn doorgestroomd naar de senioren, we verwelkomen twee nieuwkomers en nemen afscheid van een aantal oude bekenden.

Eva Mol, paraklimmen, en Tessa Robichon, Jong Oranje, waren door persoonlijke omstandigheden niet bij de opnames en zie je niet in de video. Ook zij zijn geselecteerd voor het Nederlands Team.

Leer het team beter kennen

Ben je benieuwd welke klimdoelen de klimmers hebben, waar ze 's ochtends voor hun bed uit komen en wat ze zoal bezig houdt, binnenkort beantwoorden we die vragen. Welke vraag wil jij stellen aan een Nederlands teamlid? Mail het naar communicatie@nkbv.nl en wie weet, wordt je vraag meegenomen in de interviews.

Senioren

Leto Cavé, Lynn van der Meer en Mischa Radt (van links naar rechts) Mark Brand, Don van Laere en Tim Reuser (van links naar rechts)

Met het seniorenteam stoomt de NKBV zich klaar voor de ambitie om in 2024 de wereldtop 15 te bereiken. Dit jaar draait om het klimmen van halve finales. Voor sommigen voor de eerste keer en voor anderen structureel. Don van Laere, Tim Reuser, Mark Brand en Lynn van der Meer zijn weer van de partij dit jaar. De doorstromers vanuit de junioren zijn Mischa Radt en Leto Cavé, zij maken het seniorenteam compleet. Het Nederlands Team neemt afscheid van Tiba Vroom. Met een dosis motivatie blijft Tiba buiten de selectie om trainen voor het internationaal wedstrijdseizoen. Dit geldt ook voor Jens de Louw die dit jaar niet doorstroomt naar de senioren. Pleun Frank zwaait het team gedag en begint aan een nieuwe studie die haar volle aandacht vereist.

Jeugd

V.l.n.r. Paul Brand, Lisa Klem, Amber Schiffeleers, Noor Witte, Anya van Essen, Sabina van Essen, Bibi Hamers, Luuk Spaargaren en Briq Middelburg (Tessa Robichon ontbreekt).

Ook het team van Jong Oranje staat klaar voor de start onder begeleiding van een nieuwe bondscoach: Nikki van Bergen. Dit jaar bestaat het Jong Oranje team uit tien toppers, waarvan twee nieuwe gezichten worden verwelkomd: Tessa Robichon (foto volgt, momenteel niet afgebeeld) en Luuk Spaargaren. Tessa en Luuk komen Bibi Hamers en Briq Middelburg in het Jeugd B team versterken. Noor Witte en Sabina van Essen is het duo dat Jeugd A vertegenwoordigd. Paul Brand, Lisa Klem, Anya van Essen en Amber Schiffeleers zijn de getalenteerde klimmers die het juniorenfront verdedigen. Iwan Pasveer neemt afscheid van het Jong Oranje team en stort zich op zijn studie.

Een nieuw jaar gaat gepaard met nieuwe ambities, wensen en doelen. Eén van die doelen is om het talent van de jonge klimmers verder te ontwikkelen. Hoewel in het begin voornamelijk naar hun ontwikkeling wordt gekeken, zijn prestaties belangrijker naarmate de klimmers ouder worden. Het draait om leren en groeien als sporter. Het Jong Oranje team focust zich op het opdoen van training- en wedstrijdervaring.

Paraklimmen

Het paraklimteam bestaat dit jaar opnieuw uit de volgende paraklimtoppers: Jamie Barendrecht, Eva Mol en Christiane Luttikhuizen. We nemen afscheid van Joy Rubingh. Ook bij het paraklimteam liggen nieuwe ambities, wensen en doelen in het verschiet. Voor het parateam staat het verder ontwikkelen van de parasport in het algemeen en de para-atleten centraal. Dit door het topsportprogramma verder uit te breiden en de klimmers nog betere ondersteuning te bieden bij hun groeiproces. Afgelopen jaren zijn hierin al grote stappen gezet, met goede wedstrijdresultaten als gevolg, met als doel deze goede resultaten dit jaar voort te zetten.

Tijdens de World Cup Paraklimmen sleepten Jamie, Eva en Christiane allemaal een tweede plek binnen. Deze prestatie zette Christiane voort in Briançon bij de volgende World Cup Paraklimmen waar ze met een gouden medaille naar huis ging. Eva Mol ging er met zilver vandoor. Eva was goed op dreef en wist zelfs zonder optimale voorbereiding opnieuw zilver mee naar huis te nemen tijdens het wereldkampioenschap in Moskou.

Eva Mol Jamie Barendrecht Christiane Luttikhuizen

Plannen voor 2022

Internationale wedstrijden

De boulder- en leadselectie wordt dit jaar uitgezonden naar meerdere World Cups en European Cups in Europa. De jeugdselectie gaat naar meerdere European Youth Cups Boulder en Lead. Naast jeugdwedstrijden pakken meerdere jonge, ambitieuze klimmers ook enkele senioren wedstrijden mee om ervaring op te doen.

De agenda van het Nederlands Team staat komend jaar goed vol. 2022 belooft een bijzonder jaar te worden voor de klimmende topsporters in Nederland. Er staan mooie wedstrijden op het programma en vol enthousiasme kijken we uit naar de prestaties en ontwikkelingen die de klimmers neerzetten. Volg het Nederlands team via @dutchclimbingteam

Instagram Facebook

Aanvulling op selectie- en uitzendbeleid 2022

Door de coronamaatregelen waren er van december 2021 t/m februari 2022 geen mogelijkheden om wedstrijden te organiseren. De vastgelegde meetmomenten (boulder 3 op 18 december 2021 en NK boulder op 29 januari 2022) kwamen hierdoor te vervallen. Aangezien de meetmomenten voor de start van het internationale seizoen plaatsgevonden moeten hebben zijn er 2 nieuwe momenten bepaald. Middels 2 wedstrijdsimulaties zal er gestreden worden om de startplekken op de IFSC boulderwedstrijden 2022.

Meetmoment 1: Zaterdag 19 februari Monk Eindhoven

Meetmoment 2: Zaterdag 19 maart Boulderhal Sterk Spoor

De ranking wordt zowel opgesteld door de punten behaald met de prestatie in meetmoment 1 op te tellen bij de punten behaald met de prestatie in meetmoment 2. Sporters die geen onderdeel uitmaken van de nationale selectie en via de nationale meetmomenten in aanmerking komen voor een startbewijs vallen buiten het NKBV ondersteuningspakket. Dat betekent dat deelname aan internationale wedstrijden op eigen kosten plaatsvindt.

De meetmoment voor lead zullen later bekend gemaakt worden.

Begeleidingsteam

Het Nederlands team sportklimmen is al druk bezig met de voorbereidingen voor het internationale seizoen 2022. Ook is er een nieuwe aanwinst bij het begeleidingsteam: Nikki van Bergen. Ze is echter niet nieuw bij de NKBV en zeker niet bij de klimsport. Met een klimsportcarrière van zo’n 15 jaar heeft Nikki bij menig klimmer een blijvende indruk achter gelaten. Haar ervaring is een welkome aanvulling aan het begeleidingsteam. Met Nikki als coach van Jong Oranje wordt er een slag geslagen in de professionalisering van de klimsport. Deze stap maakt het mogelijk om te differentiëren onder de bondscoaches; wat leidt tot meer aandacht voor de individuele klimmers, specifieke voorbereidingen en een brede visie voor het hele team. In 2022 bestaat het begeleidingsteam uit de volgende trainers of coaches.

Michiel Nieuwenhuijsen, Aukje van Weert, Nikki van Bergen, Amarins Bottema en Berber Brouns
(van links naar rechts)

Aukje van Weert Bondscoach Lead
Michiel Nieuwenhuijsen Bondscoach Boulder
Nikki van Bergen Bondscoach Jong Oranje
Berber Brouns Bondscoach Paraklimmen
Mathieu Ceron Fysiotherapeut
Amarins Bottema Conditie & krachttrainer
Mara Goedegebuure Prestatiegedrag expert
Rik van der Kolk Bondsarts
Dick Boschman Technisch directeur
Blik terug op 2021

Blik terug op 2021

Het Nederlands Team kijkt terug op een bewogen jaar vol met hoogtepunten en toch ook een jaar met weinig trainingen. Toch hebben ze mooie prestaties en ontwikkelingen neergezet.

Op een rijtje