MENU

Klim- en boulderhallen open per 1 juli

De klim- en boulderhallen zullen per 1 juli hun deuren weer mogen openen voor bezoekers. Dat is besloten in het corona-crisisberaad van het kabinet (MCCb).

Sinds 11 mei kon er al op buitenwanden geboulderd en geklommen worden. Wanneer de binnenfaciliteiten van de hallen per 1 juli open gaan zal er nog geregistreerd en vaak ook gereserveerd moeten worden. Door op basis van gelimiteerde reserveringen te werken kunnen klim- en boulderhallen de veiligheid van klimmers en medewerkers garanderen en de bezoekersstroom goed reguleren. In de hallen zullen de klimmers en boulderaars met markeringen en door exra toezicht op een veilige afstand van elkaar worden gehouden. De algemene afstands- en hygiëneregels zullen uiteraard nog steeds van kracht zijn.

Lobby en petitie

Zowel de hallen als de NKBV en de klimmers hebben de afgelopen weken laten zien klaar te zijn om weer te gaan klimmen. Zo werden er thuistrainingen gedeeld via #klaarvoorklimmen, gaven hallen online trainingen en werd er achter de schermen hard gewerkt aan een protocol voor veilig sporten. Ook werd er vanuit de community een petitie gestart om de wens voor eerdere opening van de hallen kracht bij te zetten.

petitie

Voorbereid klimmen

Ben jij ook van plan een hal op te zoeken en weer je eerste stappen op de klim-/boulderwand te wagen, nu al buiten of straks hopelijk weer binnen, bekijk dan voordat je gaat welke voorbereidingen jouw hal heeft getroffen. Lees ook alvast de algemene richtlijnen voor sporters van NOC*NSF in het Protocol Verantwoord Sporten en de aanvullende richtlijnen uit het meest recente Protocol Klimmen van de Branchevereniging Klimsport. De Branchevereniging Klimsport is er van overtuigd dat ze met de hieronder gepresenteerde invulling van de criteria een veilige sportomgeving kunnen aanbieden.

Verantwoord sporten Protocol klimmen

Klimvaardigheidsbewijs nodig bij leadwanden buiten

In sommige gevallen willen klimwanden een bewijs van klimvaardigheid zien voordat je buiten kunt klimmen. Dat kan een klimvaardigheidsbewijs (KVB) zijn. Zo'n KVB is door de overheid, NOC*NSF en in België erkend. Je krijgt zo'n bewijs onder andere nadat je de eindtoets van een klimcursus van de NKBV met succes hebt afgesloten. Heb je geen KVB? Als ervaren klimmer is het eenvoudig om een KVB aan te vragen. Vraag hiervoor een NKBV erkende instructeur bij je hal of klimvereniging om je te beoordelen en een KVB uit te schrijven. Verwijs ze eventueel door naar deze pagina.

Aanpassingen hallen

Voor alle klimmers gelden de richtlijnen van het RIVM met betrekking tot afstand, hygiëne en voorzorgsmaatregelen. Dat betekent onder andere dat je niet komt klimmen als je milde klachten hebt, je afstand houdt tot elkaar, je zo vaak mogelijk je handen wast en je niet aan je gezicht zit.

Ook de Partnercheck doe je op afstand. Lees hoe dat in zijn werk gaat.

COVID-19 Partnercheck

Klimgrepen

Omdat klimmers na elkaar dezelfde grepen vasthouden, bestaat er een theoretisch risico op besmetting via contactoverdracht. Dat dit risico niet groot is, wordt door het RIVM onderschreven:

  • Het RIVM geeft aan dat de kans op besmetting via oppervlakken klein is en dat er geen bewijs is dat er tot nu toe iemand op die manier besmet is in openbare ruimtes of het OV;
  • Deze kans is nog kleiner bij ruwe oppervlakken zoals klimgrepen

Gebruik magnesium

Daarnaast kan dit restrisico verder worden verkleind doordat je bij het klimmen magnesium gebruikt:

  • Magnesium droogt zowel de grepen als de huid uit;
  • Klimmers met magnesium op de handen zitten niet zo snel aan hun gezicht;
  • Klimmers met magnesium op de handen zijn gewend om eerst hun handen te wassen voordat ze iets anders gaan doen.

Schoonmaken klim- en bergsportmateriaal

Overdracht van het COVID-19 virus via klim- en bergsportmateriaal is theoretisch mogelijk. De algemene regels met betrekking tot hygiëne zullen het het risico van eventuele contactoverdracht al fors terugbrengen. Om volledig zeker te zijn kan klim- en bergsportmateriaal op drie manieren virusvrij worden gemaakt:

  1. wacht 72 uur totdat het virus gedesintegreerd is.
  2. was bergsportuitrusting volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
  3. desinfecteer materiaal volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant met een minimaal 70% oplossing van isopropanol.

Meer info