MENU

Filmtips die de hoogte in gaan

Heb je deze documentaires en films al gezien? We hebben een selectie gemaakt van documentaires die op dit moment te zien zijn bij 2Doc, Idfa en Netflix. Allen zijn gratis online terug te kijken, met uitzondering van de Netflix films. Het Dutch Mountain Film Festival heeft 18 films online gezet, vertoond tijdens vorige edities van het festival, deze kun je nu online bekijken.

2Doc

The only son: Pema en zijn zusjes komen uit een zeer afgelegen dorpje in Nepal, maar zijn op verschillende plekken, ver van hun ouders opgegroeid. Hun ouders konden de kinderen niet voeden en verzorgen en hadden hen daarom naar een kindertehuis in de hoofdstad Kathmandu gebracht. Van daaruit zijn ze over de wereld verspreid geraakt. Als de ouders oud beginnen te worden en Pema volwassen, willen ze dat hun enige zoon terug naar het dorp komt om hen te helpen in hun zware bestaan.

Drommeland: De 60-jarige Nils wil niet meer leven in een maatschappij waarin mensen zoals hij zelf zegt: ‘zinloos voortrazen als marmotten in een tredmolen’. Hij verbrandt zijn paspoort en sofinummer en neemt zijn toevlucht in een kleine houten hut in de ruige bergen in Noorwegen.

Hemelbestormers: April 2014 vertrekt een Nederlandse expeditie naar de Himalaya om de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen. Bij eerdere expedities naar deze berg (2009 en 2011) verongelukten twee Nederlanders.

IDFA

Trembling mountain: Op 25 april 2015 wordt Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving die aan negenduizend mensen het leven kost. Een trilling van 7,8 op de schaal van Richter veroorzaakt een lawine van sneeuw, ijs en puin waaronder complete dorpen verdwijnen. Zo ook het dorpje Langtang, gelegen in de schitterende Langtangvallei waar de Himalaya majestueus de horizon tekent en dat zich heeft ontwikkeld tot een waar trekkingparadijs. Bij de lawine komen 176 dorpelingen om, net als zo’n tachtig wandelaars. De Nepalese filmmaker Kesang Tseten Lama trekt daags na de beving naar het gebied en volgt, ook wanneer de nieuwszenders de beving allang vergeten zijn, de dorpsbewoners ruim een jaar om vast te leggen hoe de overlevenden weer een bestaan proberen op te bouwen.

The Hanging: De negentienjarige Kirill kent geen angst. Met zijn vrienden hangt hij rond op daken van flatgebouwen, waar hij met boude stunts zijn bijnaam ‘de Russische Spiderman’ verwierf. Aan zijn vrije leven als leidend figuur van de roofing-subcultuur in Moskou lijkt echter spoedig een einde te komen.

Netflix

Mountain: In deze film leest Willem Dafoe fragmenten uit Mountains of the Mind voor. De film is een belevenis over de hoogste toppen ter wereld.

The dawn wall: Midden in het Amerikaanse Yosemite National Park staat El Capitan, een hoog granieten rotsblok waarvan het gladste gedeelte, de Dawn Wall, door experts wordt gezien als de lastigste klim ter wereld. Tommy Caldwell zag geen onbegaanbaar gebied, maar een puzzel van bijna een kilometer hoog. In The Dawn Wall volgen we hem en Kevin Jorgeson in hun historische route naar de top. (deze film is ook tegen betaling op Idfa.nl te zien)

National Parks adventure: Deze documentaire, becommentarieerd door Robert Redford, is een reis door de ontzagwekkende landschappen, historie en ongetemde wildernis van Amerika's nationale parken.

Dutch Mountain Film Festival

Het Dutch Mountain Film Festival heeft 18 films online gezet en deze films zijn allemaal gratis terug te kijken. Het zijn films vertoond tijdens vorige edities van het festival.

DMFF films