MENU

F.a.q. over jouw vakantie in de bergen

Met het openen van veel Europese grenzen kunnen we weer reizen en de bergen in. Maar met het openen van de grenzen leven er ook meer vragen over jouw vakantie in de bergen. Want hoe zijn de corona maatregelen in andere landen en welke regels gelden er in de hutten?

In dit artikel de meest gestelde vragen en de antwoorden.

Zijn de berghutten open? Zijn ze volgeboekt?

De meeste berghutten in de Alpen zijn open en hebben voorzorgsmaatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus getroffen. Het reserveren van een hut is altijd al verplicht. Maar deze zomer is dat nog meer dan anders een absolute vereiste. Hou er rekening mee dat er minder bezoekers gelijktijdig op een hut kunnen overnachten, en dat veel hutten al lang van te voren volgeboekt zijn. Er wordt nog steeds op lagers geslapen, maar met minder mensen en/of er zijn schotten tussen de bedden gemaakt. Lees er hier alles over.

Wat is het corona-beleid en specifieke regels op berghutten?

Er gelden op berghutten de normale algemene afstands- en hygiëne-regels van het betreffende land. Soms gelden voor een specifieke hut aanvullende regels of beperkingen. Het advies luidt om vooraf, bij de verplichte reservering van de hut, af te stemmen wat de exacte maatregelen zijn op het moment dat je de hut bezoekt. We hebben de algemene huttenregels in Corona-tijd voor je op een rijtje gezet.

Moet je in de hutten slapen met mondkapje op?

Hierover zijn de regels niet duidelijk. In Duitsland moet in alle ruimtes van de hut een mondkapje gedragen worden, in Oostenrijk sinds 15 juni niet meer. Het advies luidt om vooraf, bij de verplichte reservering van de hut, af te stemmen wat de exacte maatregelen zijn op het moment dat je de hut bezoekt.

Is het sanitair op Zwitserse campings open?

Het sanitair op Zwitserse campings is open. Wel kunnen specifieke regels gelden, zoals het inschrijven op douche-momenten. Ook wordt aangeraden van eigen sanitair (camper, caravan) gebruik te maken. Kijk voor de regels per land hier.

Gaan de alpiene cursussen door?

Per week kijken we welke reizen we kunnen bevestigen. We proberen alle deelnemers zo snel mogelijk te informeren. Je kan altijd contact opnemen met Bergsportreizen.

Worden de alpiene cursussen anders vormgegeven?

De alpiene cursussen worden niet anders vormgegeven. Wel wordt er natuurlijk rekening gehouden met de hygiëne- en voorzorgsmaatregelen en houd je rekening met de specifieke protocollen in de hut.

Zijn er nog veranderingen t.o.v. vorige jaren op de basiskampen?

Er zal rekening gehouden moeten worden met de richtlijnen per camping. Dit zal per camping verschillend zijn. Ook is het daar belangrijk rekening te houden met de algemene hygiëne- en voorzorgsmaatregelen.

Tochten lopen met grotere groepen?

De klim- en bergsport in de Alpenlanden is inmiddels weer grotendeels mogelijk zoals voorheen, ook in groepsverband. Natuurlijk gelden er in elk land wel algemene hygiëne- en voorzorgsmaatregelen. Probeer daarom in zo een klein mogelijke groep je tocht te organiseren en vermijd drukte.

In de auto naar de Alpen?

Je kan reizen met de auto als je naar de Alpen gaat. Het is weer mogelijk om met verschillende huishoudens in één auto rijden. In België mogen maximaal 2 personen per voertuig, tenzij uit eigen huishouden. In Frankrijk is geen beperking aan het aantal personen, maar moeten mensen die niet uit hetzelfde huishouden zijn een mondkapje op. In Duitsland en Oostenrijk zijn de regels soepeler en mag ook met personen buiten het eigen gezin gereisd worden. In Oostenrijk is het aantal mensen in een auto beperkt tot 2 per zitrij.

Lees hier meer over reizen met de auto. Kijk voor de regels per land.

Mag ik wildkamperen in de Alpen?

In deze corona-zomer zijn er in de berghutten minder plekken dan normaal voor overnachting beschikbaar. Ook zit niet iedereen te wachten om met nog altijd relatief veel mensen in een kleine ruimte te overnachten. Het lijkt daarom logisch om te gaan bivakkeren, maar mag dat? Lees meer over de regels t.a.v. bivakkeren in de vier belangrijkste Alpenlanden.

Kan ik in de Alpen de grenzen over wandelen?

In principe kunnen de grenzen hoog in de bergen op de normale manier over gewandeld worden, mits er geen reisrestricties zijn tussen de landen. Kijk hier voor de regels per land.

Welke papieren heb je nodig om in Frankrijk te klimmen?

Er zijn, net zoals altijd, geen papieren nodig om in Frankrijk te klimmen. Je kan sinds dit jaar ook de app van de NKBV gebruiken als bewijs van lidmaatschap en verzekering. Lees hier meer over de regels in Frankrijk.

Standaard desinfectiemiddel en mondkapje mee in de rugzak?

Wie niet naar een berghut gaat tijdens een bergwandeling en drukke gebieden mijdt hoeft in zijn of haar rugzak niet standaard desinfectiemiddel of mondkapje mee te nemen. Wel raden we je aan om het toch mee te nemen.

Moet je in Tirol een mondkapje dragen?

Het is in Tirol niet nodig een mondkapje te dragen, behalve in het openbaar vervoer en openbare gezondheidsfaciliteiten zoals gezondheidscentra en apotheken. Kijk voor de regels per land hier.

Wanneer gaat Noorwegen weer open?

Noorwegen is alleen open voor essentiële reizen. Toerisme wordt tot 20 augustus niet toegestaan, behalve voor Denemarken. Kijk hier voor de regels per land.

Goede reis!

We hopen hiermee de meeste vragen te hebben beantwoord. Waar nodig zullen we deze pagina updaten.

Voor een ieder die deze zomer de bergen in gaat, wensen we je veel plezier! Mocht je nog geen plannen hebben neem dan een kijkje op de site van Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV. Bekijk hier of we nog een leuke huttentocht of cursus voor je hebben.

Overzichtspagina Corona