MENU

De bergsportlanden gaan weer open

De klim- en bergsport in de Alpenlanden is inmiddels weer grotendeels mogelijk zoals voorheen. Natuurlijk gelden er nog wel hygiëne- en voorzorgsmaatregelen. Op 15 juni zijn de grenzen van 16 landen weer voor Nederlanders opengegaan.

Het reisadvies voor de meeste Europese landen staat inmiddels geel, waaronder de Alpenlanden Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië en Slovenië. Je kunt dus naar deze landen reizen, maar let op de risico's. Het reisadvies voor Slovenië blijft vooralsnog op oranje staan. Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse toeristen weer opheffen. De verwachting is dat deze landen daarover in de komende weken een besluit nemen.

In alle landen extra maatregelen

Als je van de zomer weer de bergen in kunt gaan dan zal je rekening moeten houden met beperkingen en extra maatregelen. Zo zullen berghutten minder gasten kunnen ontvangen, zijn reserveringen verplicht en zullen extra hygiëne-maatregelen getroffen worden. De tegen die tijd geldende maatregelen kunnen ten opzichte van de momenteel geldende en bekende maatregelen nog veranderen.

De actuele stand van zaken wisselt immers bijna dagelijks. Deze pagina zal de komende weken vaak ge-update worden, maar niet dagelijks. We verwijzen daarom ook door naar de doorlopend geüpdate websites van Buitenlandse Zaken, de ANWB en de websites van de bergsportverenigingen van de verschillende Alpenlanden. Op de website van de ANWB vind je in één oogopslag of een populair vakantieland alweer reizigers toestaat. Per land kun je doorklikken naar een gedetailleerd overzicht met de maatregelen die specifiek in het land gelden. De informatie wordt dagelijks gemonitord. Kijk voor meer informatie op:

reisinformatie BuZalandeninfo BUZA

Reiswijzer ANWBReisinformatie Europa

Wat de stand van zaken met betrekking tot de klim- en bergsport in de 6 Alpenlanden en de belangrijkste overige bergsportlanden is per 2 juni staat hieronder samengevat.

Berghutten

In veel Alpenlanden zal het verblijf op een berghut deze zomer anders zijn dan normaal. Niet alleen moet je rekening houden met extra hygiëne- en afstandsmaatregelen, maar ook het aantal personen dat op een hut kan overnachten is fors gereduceerd. Tel hierbij op dat veel inwoners van Alpenlanden dit jaar in eigen land op vakantie zullen gaan en schaarste is het gevolg. Het reserveren van een hut is hoe dan ook een absolute vereiste. Wie op de bonnefooi aankomt bij een hut zonder reservering zal niet in aanmerking komen voor een overnachting. Veel hutten zijn momenteel al voor langere tijd volgeboekt. Wie deze zomer zeker wil zijn van een overnachtingsmogelijkheid op een hut moet zeer ruim van te voren reserveren.

naar de bergen in coronatijd

Oostenrijk

Het is in Oostenrijk toegestaan om in de buitenlucht te sporten. Berghutten zijn ook weer open. Mondkapjes zijn alleen nog verplicht in het OV, in apotheken, bij huisartsen en in ziekenhuizen, en op locaties (bijv. kappers of de horeca) waar de in Oostenrijk geldende minimumafstand van 1 m niet ingehouden kan worden.

In hutten is het noodzakelijk om je eigen slaapzak of dekbed, en kussensloop mee te nemen. Men moet minimaal 1 m afstand houden tot personen die niet in hetzelfde huishouden leven. In bivakhutten of winterräume (reservering ook verplicht) mag 1 groep aanwezig zijn.

Op welke wijze de steeds veranderende wet- en regelgeving effect heeft op de door jou beoefende bergsport is door de Alpenverein Österreich samengevat in onderstaande adviezen en richtlijnen. Deze bevatten onder meer 7 basisregels voor bergsport tijdens Corona-tijden en specifieke regels voor boulderen, sportklimmen, klettersteigen, multi-pitchroutes en alpiene routes en mountainbiken.

Bergsport en COVID COVID INFO AÖ INFO HUTTEN OOSTenrijk

Taferelen in hutten die voorlopig tot het verleden behoren nu er meer afstand gehouden moet worden

Zwitserland

Zwitserland loopt Europees gezien voorop met het afbouwen van de door COVID-19 opgelegde beperkingen. In Zwitserland is sinds 11 mei de outdoor klim- en bergsport weer toegestaan. Ook zijn de berghutten weer open voor Zwitserse gasten. Zwitserland staat sinds 6 juni vrij verkeer voor inwoners van Schengen-landen toe.

Een slaapzak is niet in alle hutten verplicht, maar kan wel noodzakelijk zijn, omdat sommige hutten geen dekens meer verstrekt aan gasten. Vraag bij het reserveren van de hut hoe het exact zit.

COVID info SAC-CAS info HUTTEN CH

Duitsland

Het is in Duitsland weer mogelijk om in de buitenlucht te sporten. Dat mag In Duitsland in de openbare ruimte met 1 ander gezin of met maximaal 10 personen. Vanaf 30 mei mag er weer in hutten overnacht worden door Duitse gasten. Let op dat lokaal, per deelstaat, andere regels kunnen gelden. In Baden-Württemberg mag sinds 2 juni met maximaal 10 personen in de buitenlucht gesport worden. In Beieren is dat aantal maximaal 20 personen.

In hutten is het noodzakelijk om je eigen slaapzak of dekbed en kussen mee te nemen. Men moet minimaal 1,5 m afstand houden tot personen die niet in hetzelfde huishouden leven. In bivakhutten of winterräume (reservering ook verplicht) mag maximaal 1 groep aanwezig zijn.

Op welke wijze de steeds veranderende wet- en regelgeving effect heeft op de door jou beoefende bergsport is door de Duitse Alpenverein samengevat op onderstaande pagina:

COVID INFO DAV INFO HUTTEN duitsland

Frankrijk

In Frankrijk zijn veel maatregelen die het reizen beperken inmiddels opgeheven. De Franse hutten zijn met ingang van 2 juni weer open gegaan. Lang verblijven op bergtoppen of cols en dergelijke is niet toegestaan om overbevolking te vermijden. De maximale groepsgrootte bedraagt 10 personen, en iedereen moet zijn of haar eigen materiaal meenemen. De FFCAM laat weten dat je bij voorkeur je klimmateriaal zoals crashpad of setjes niet moet delen. Dat is uiteraard niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld tijdens multipitch routes. Op welke wijze de wet- en regelgeving effect heeft op de bergsport en het bezoek aan berghutten is door de FFCAM, de FFME en het Ministerie van Sport per tak van de klim- en bergsport samengevat in onderstaande adviezen en richtlijnen:

COVID INFO FFCAM COVID INFO FFME INFO ministerie van sport

Italië

De lockdown in Italië wordt gestaag afgebouwd. Vanaf 3 juni mogen burgers uit de Europese Unie en het Schengengebied het land weer inreizen.

In gesloten ruimten is het dragen van mond-neusbescherming en een afstand van minstens een meter tussen personen verplicht. Bovendien wordt door toegangsregelingen voorkomen dat er te veel mensen aanwezig zijn. Regelmatig de handen wassen en het gebruik van desinfectiemiddelen wordt aanbevolen. Er moet in de buitenlucht minimaal 1 meter afstand tot andere personen worden gehouden, maar bij sporten moet deze afstand 2 meter zijn. Als afstand kleiner is, moeten neus en mond worden bedekt. Deze regeling geldt niet voor samenwonende leden van hetzelfde huishouden. Openbare evenementen blijven tot nader order afgelast. Toeristische is met inachtneming van de veiligheidsafstand en met mond-neusbescherming mogelijk. Hou er rekening mee dat lokaal strengere restricties bestaan.

Winkels, bars, restaurants, accommodaties en kabelbanen die de veiligheidsmaatregelen kunnen naleven, zijn geopend.

COVID INFO CAI INFO HUTTEN Italië INFO Süd-Tirol

Slovenië

De lockdown in Slovenië is grotendeels afgebouwd en alle sporten zijn weer toegestaan. Ook zijn Nederlandse toeristen weer welkom zijn.

INFO SLOVENIË

Noorwegen

Noorsegen is nog niet toegankelijk voor Nederlandse toeristen. De Noorse DNT heeft op haar website een overzicht van de COVID-19 maatregelen geplaatst. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Bezoek geen hut wanneer je een luchtweginfectie hebt.
  • Alleen de hutten die vooraf geboekt kunnen worden zullen open zijn. Dag-bezoek, onaangekondigd bezoek en gebruik van de toiletten zijn niet toegestaan.
  • Hutten die niet afdoende schoongemaakt kunnen worden moeten verplicht 3 dagen dicht zijn tussen opeenvolgende bezoekers.
  • Er mogen maximaal 20 mensen in een hut. Zij dienen minimaal 1 meter afstand tot elkaar te houden, uitgezonderd mensen uit hetzelfde huishouden.
  • Kleine hutten zullen minder dan 20 personen kunnen herbergen.
  • Neem je eigen hoeslaken, slaapzak en kussensloop.
  • De instructies die door de beheerder van de hut worden verstrekt dienen opgevolgd te worden.
  • Zorg voor goede hand-hygiëne. Neem vochtige doekjes, zeep en desinfecteermiddel mee. Neem je eigen afval mee naar huis.
  • Als je in een zelfverzorgingshut met voedselvoorraad bent, raak dan geen etenswaar aan die je zelf niet gebruikt.

Op de website van de DNT kun je in het engels lezen wat de actuele COVID-19 beperkingen zijn:

INFO DNT Noorwegen

Bijdrage NKBV vanuit Hutten Ondersteunings Fonds

Afgezien van of de hutten in de nabije of iets verder gelegen toekomst open gaan, heeft de Stichting Hutten Ondersteunings Fonds (HOF) van de NKBV vorige week een financiële bijdrage toegezegd aan de alpenverenigingen DAV, AO, SAC en FFCAM van in totaal € 60.000 euro.

De stichting HOF staat los van het Gegenrecht Fonds, waar de NKBV en haar leden jaarlijks een financiële bijdrage van €400.000 per jaar leveren. Anders dan bij het Gegenrecht Fonds, waar automatisch een deel van het NKBV-lidmaatschapsgeld naartoe gaat, schenken donateurs via de stichting HOF specifiek geld voor de ondersteuning van hutten.

Meer info