MENU

Trail & Hike Event 2022

De NKBV trekt voor de aankomende editie van de Bergsportdag een nieuwe jas aan. Volgend jaar halen we onze oude jas weer uit de kast en beleef je de Bergsportdag zoals je dat gewend bent. Spijker op deze dagen je kennis bij met een van de vele praktische workshops, laat je informeren over het nieuwste materiaal en maak een mooie wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Het Trail & Hike event op 21 & 22 mei 2022 staat in het teken van doen, perfect voor jou dus en om het bergsportseizoen te beginnen.

Bekijk het volledige programma en koop je tickets op de website van het Trail & Hike event. NKBV-leden krijgen 50% korting met de code NKBV_LID.

Trail & Hike event

Datum: 21 & 22 mei
Tijd: 09.00 – 17.00
Locatie: Landgoed Zonheuvel, Doorn

Dit outdoor evenement is een samenwerking tussen Trailrunning Europe en de NKBV.

Spijker je kennis bij

Het Trail & Hike event is het moment om iets nieuws te leren of je kennis weer even op te frissen. Navigeren met kaart en kompas, lopen met stokken of je rugzak inpakken? Hoe zat dat ook alweer. Of doe mee aan de workshops van personal trainer Jonas Föllmi om weer fit de bergen in te gaan.

Laat je inspireren

In het buitentheater vertellen langeafstandswandelaars en trailrunners hun inspirerende verhaal. Ook kom je meer te weten over berggebieden, nieuwe trails en het programma van Bergsportreizen. Zo heb je aan het einde van de dag voldoende inspiratie voor nieuwe bergsportplannen.

Maak een rondje

Breng tijdens dit weekend ook een bezoek aan de standhouders. Bij hen test je het nieuwste materiaal en bergsportproducten. Misschien vind je hier wel een nieuwe rugzak of bergschoenen. Alle bergsprotgebieden en experts infomeren je graag en beantwoorden al je vragen over dat ene gebied of trail die al langer op je lijstje staat.

Tickets

Volg op het Trail & Hike event inspirerende lezingen van avonturiers en workshops van dé experts. We geven je hier alvast een voorproefje van wat je kunt verwachten.
Kijk voor het hele programma op de website van het Trail & Hike event.

Bekijk het hele programma

Lezingen

 • Tim Voors: Hij trok vijf maanden lang dwars door Nieuw-Zeeland. Hij vertelt o.a. over zijn avontuurlijke voettocht die hem van het Noordereiland naar het Zuidereiland, langs de Te Araroa Trail, voerde.
 • Olivia Jane Wood: De britste avonturier vertelt haar verhaal over de beklimming van de Matterhorn en de 100% women peak challenge in Zwitserland.

Workshops - Fit de bergen in

 • Conditie opbouwen: Wandelen of klimmen in de bergen vraagt altijd een fysieke inspanning. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie werken om fit de bergen in te gaan. Doe mee en werk aan je conditie.
 • Mobiliteit verbeteren: Wie flexibel en mobiel is, beweegt makkelijker in de bergen. Of je nu je been optilt om een helling omhoog te lopen of dat je bovenop en tussen rotsen beweegt om deze te beklimmen. Doe mee en werk aan je mobiliteit.
 • Kracht vergroten: Wie genoeg kracht heeft, beweegt makkelijker in de bergen. Kracht opbouwen en vergroten is een belangrijk onderdeel om fit te worden. Doe mee en vergroot je kracht.
 • Stabiliteit verbeteren: Wanneer je gaat wandelen is het fijn en soms zelf noodzakelijk dat je tredzeker bent. Je wandelt op steil terrein, soms met smalle passages of zelfs over een graat. Doe mee en werk aan je stabiliteit.
 • Oefeningen voor sterke knieën, enkels en kuiten: Je weet zelf feilloos welk deel van je lichaam minder sterk is. Met specifieke oefeningen werk je aan de zwakkere punten. Word fysiek sterker en verklein de kans op blessures. En dat betekent meer genieten van je bergvakantie!

Workshops – Materiaal

 • Rugzak inpakken en afstellen: De meeste mensen die erop uit trekken nemen een rugzak mee. Een dagrugzak voor de korte trip of een grotere voor meerdaagse tochten. Maar hoe pak je je rugzak efficiënt in? Gijs vertelt je er meer over.
 • Wandelschoenen, welke types zijn er en 9 kooptips: Een beetje buitensportwinkel heeft een hele wand vol met wandelschoenen. Maar welke moet je kiezen? Dat hangt natuurlijk af van wat je met die schoenen wilt gaan doen. Gijs geeft je tips.
 • Les in laagjes: Veiligheid in de bergen heeft voor een groot deel te maken met de juiste kleding. En als we het hebben over de juiste kleding, dan hebben we het vaak over het drielagensysteem, of eigenlijk het vierlagensysteem. Gijs vertelt je erover.
 • Lopen met stokken: In de wereld van de bergwandelaars lijken er twee stromingen te bestaan: bergwandelaars die wandelen met stokken en zij die lopen zonder stokken. Waarom wandelen met stokken verstandig kan zijn en waar je op moet letten vertelt Gijs je in deze workshop.
 • Lichtgewicht kamperen: Dit is het jaar dat je voor het eerst met je lichtgewicht tentje de bergen in trekt. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan en waar moet je op letten bij het kamperen in de bergen? Gijs die alles weet over het bivakkeren in de natuur kan je er alles over vertellen.

Workshops – Bergwandelen en oriëntatie

 • Veilig bergwandelen: Je gaat weer de bergen in. Een mooie top, een nieuw gebied of je eerste meerdaagse bergtocht. En je hebt helemaal gelijk: wandelen in de bergen is super! Deze workshop helpt je op weg om veilig de bergen in te gaan.
 • Voor het eerst van hut naar hut: Je wilt voor de eerste keer een echte huttentocht maken. Wat een goed idee! Tijdens een meerdaagse huttentocht beleef je de bergwereld veel intenser. Bereid je met deze workshop voor op je eerste huttentocht!
 • Kaart & kompas: GPS en apps zijn fantastisch, maar soms is de beste manier om te navigeren het gebruik van een ‘gewone’ (topografische) kaart en een magnetisch kompas. De berggids laat je zien hoe je vanuit je eigen huis verrassende kennis uit een topografische kaart kunt halen.
 • EHBO in de bergen: Als zich in de bergen een ongeval voordoet dan is het belangrijk handvatten te hebben hoe te handelen. Wat is belangrijk om als eerste te doen, ver weg van hulp. Geïmproviseerde verplaatsingstechnieken en een nieuwe techniek om de reddingsdeken effectief in te zetten.

Bekijk het hele programma

Wat leuk dat je wilt komen! Koop een ticket voor de zaterdagochtend of -middag of de zondagochtend of -middag. NKBV-leden krijgen 50% korting met de code NKBV_LID. Neem je ledenpas als bewijs mee.

Vervoer
Kom met de trein. Vanaf NS Station Maarn hebben we mooie routes van ca. 3 km gemaakt door de bossen naar het Trail & Hike event.
Kom je toch met de auto, dan heb je een parkeerticket nodig voor de tijd van je ticket-keuze.

Trail & Hike eventTickets

Het Trail & Hike event vindt plaats op Landgoed Zonheuvel in Doorn.

Bereikbaarheid
Landgoed Zonheuvel is met het openbaar vervoer prima te bereiken. Vanaf station Maarn is er een mooie wandelroute van ca. 3 km richting de ingang van het landgoed uitgezet. Een mooie gelegenheid om alvast in de stemming te komen en te genieten van de prachtige omgeving.

Trail & Hike eventTickets