MENU

First Ascent - Expeditielezing zaterdag 15 december

Als eerste mens ooit op een hoge bergtop staan? Het kan nog steeds! Kom zaterdag 15 december naar een lezing in Amsterdam met twee sprekers: de NKBV Expeditie Academie en het team van de Pakistan expeditie.

Expeditie Kirigzië en Pakistan

Afgelopen zomer waren er twee Nederlandse expeditieteams onderweg in Kirgizië en Pakistan. En het lukte beide teams om bergen te beklimmen waar nog nooit mensen eerder de top hadden bereikt. Op 15 december delen beide expedities hetzelfde podium in Amsterdam. Een mooie kans om te horen welke uitdagingen je moet doorstaan om die felgebeerde "first ascent" te kunnen doen. 

Sprekers

Eerst horen we Jorian Bakker en Mats Wentholt, deelnemers aan de NKBV Expeditie Academie. Ze zijn in een 8-koppig team naar de Djangart vallei in Kirgizië afgereisd. Voorafgaand aan de reis zijn de deelnemers in een tweejarig traject klaargestoomd voor hun eerste expeditie. Jorian en Mats gaan vertellen welke ontwikkelingen ze in die periode hebben doorgemaakt en hoe het was om in Kirgizië te klimmen. Aan het einde van de 5-weekse trip waren ze 13 nieuwe routes en 9 eerstbeklimmingen van voorheen onbedwongen bergen rijker. Het team was dus heel succesvol, maar hoe hebben ze dat bereikt? 

De tweede sprekers van de avond zijn de klimmers van de Pakistan Expeditie 2018: Bas Visscher, Ruud Rotte, Menno Schokker en Danny Schoch . Ze klommen in de Dasbar vallei op de grens met Afghanistan. Veel onbeklommen toppen bleken te risicovol voor een beklimming, en daarom strandde helaas ook de klim van Menno en Ruud op de Chiantir Chish (6200m). Maar na een spannende tocht lukte het Bas en Danny om de top van de prachtige Kachqiant (6015m, zie foto) op de laatste expeditiedag te bereiken. Een mooi succes, maar ze moesten er een hoop voor doorstaan.

Programma

Beide teams vertellen hun verhaal aan de hand van foto's en filmmateriaal. Jullie zijn van harte welkom om naar hun belevenissen te komen luisteren! 

Datum:           zaterdag 15 december
Inloop:           19:30 uur
Start lezing:   20:00 uur
Borrel:           22:00 uur
Locatie:         Eetcafé de Oerknal, Science Park 306, Amsterdam
Toegang:       gratis
Voor wie:       deze lezing is voor iedereen toegankelijk, dus ook als je niet lid bent van de ASAC