MENU

Klimmen in België tot 1 juli

Goed nieuws! Vanaf 15 juni kun je weer naar België reizen en in de rotsen gaan klimmen. Je kan echter nog niet zo klimmen als je gewend bent. Er zijn namelijk overheidsregels in België die tot 1 juli bepalen dat er alleen in de rotsen geklommen mag worden onder strikte voorwaarden.

De voorwaarden houden in dat er alleen in groepsverband geklommen mag worden, dat deze groepen zich vooraf moeten aanmelden en dat elke groep een COVID-verantwoordelijke moet hebben. Ook mogen alleen routes van maximaal 1 touwlengte geklommen worden. We gaan ons best doen om tot 1 juli zoveel mogelijk klimmers toegang te geven tot de Belgische klimrotsen. Dit gaat van het NKBV bureau handwerk vragen en van de klimmers enig geduld.

Vanaf 1 juli geldt de gebruikelijke situatie weer. Iedere Nederlander die NKBV-lid is, én die in het bezit is van een klimjaarkaart, mag klimmen in alle 31 klimjaarkaartgebieden. Wanneer je echter met een groep van meer dan 10 personen op pad gaat, dan vragen we je net als altijd om te reserveren.

We leggen je hier alles uit over de voorwaarden die van 15 juni tot 1 juli gelden en hoe jij in die periode een dagje klimmen in België kunt reserveren.

Groepsverband

Nu de Nederlanders vanaf 15 juni weer naar België mogen reizen is het ook voor Nederlanders met een klimjaarkaart weer mogelijk om in de Belgische rotsen te klimmen. De Belgische overheid heeft vastgesteld dat er alleen in groepsverband geklommen mag worden. Deze groepen moeten van te voren worden aangemeld bij KBF en CAB. Elke groep moet begeleid worden door een zogenaamde ‘COVID-verantwoordelijke’. Dit geldt zowel voor weekdagen als dagen in het weekend.

 • Individuele klimmers en onaangemelde klimmers mogen dus tot minimaal 1 juli (en mogelijk ook daarna) NIET klimmen op de Belgische rotsen.
 • Om het werkbaar te houden stellen we als eis dat de minimale groepsgrootte 4 personen moet bedragen.
 • De maximale groepsgrootte bedraagt, afhankelijk van het klimmassief, 20 personen.
 • In België verloopt het inplannen van het klimmen uitsluitend via de clubs. Omdat in Nederland veel klimmers buiten de NKBV regio, vereniging of club om klimmen, maken we het ook mogelijk om als groep buiten deze verenigingen om te reserveren. NKBV regio’s, verenigingen of clubs kunnen uiteraard nog steeds activiteiten inplannen.

Spelregels bij de rots

Iedere klimmer moet zich bij de rots houden aan de COVID-19 richtlijnen voor het klimmen op de Belgische rotsen. Deze zijn opgesteld door de Belgische overheid in samenspraak met KBF en CAB. Lees deze richtlijnen, alsmede de algemeen geldende Belgische COVID-19 richtlijnen, grondig en volg ze op. In de richtlijnen staat onder andere dat:

 • Je touwgroepje kan maximaal uit drie personen bestaan.
 • Je mag alleen enkele lengtes/single pitchklimmen omdat de wetgever het samenkomen op standplaatsen verbied.
 • Bouw op het relais dus om naar toprope of naar laten zakken.
 • Je niet klimt in dicht op elkaar routes (minimale afstand 5m) en/of routes die op hetzelfde relais aankomen.
 • Je houdt op een klettersteig minimaal 2 ankerpunten afstand tussen elkaar.

De COVID-verantwoordelijke

 • Is het aanspreekpunt van de groep.
 • Neemt een lijst met deelnemers mee naar de rots. Deze moet je zelf maken en moet overeenkomen met de lijst die je hebt ingevoerd.
 • Wijst iedereen van de groep op de COVID-19 richtlijnen en handhaaft deze ook.
 • Kan en mag gewoon één van de klimmers zijn. Hij of zij hoeft beslist niet aan de kant te gaan staan.
 • De COVID-verantwoordelijke draagt geen verantwoordelijkheid voor de daden van de leden van de groep. Hij of zij is enkel aanspreekpunt, niet de kop van jut..
 • Staat een eventuele controleur ter woord en helpt hem/haar bij het in goede banen leiden van het klimmen.

Klimactiviteit inplannen

Alle NKBV regio's, verenigingen en SAC's en de zelf geformeerde groepen, kunnen vanaf heden klimactiviteiten bij de NKBV inplannen via onderstaande procedure. Let hierbij op de volgende punten:

 • Plan alleen dagen in dat je daadwerkelijk gaat.
 • Wees sociaal en plan een reëel aantal mensen in.
 • Er mogen momenteel veel minder personen tegelijkertijd in een klimgebied klimmen dan normaal het geval is.
 • Hierdoor is er in de weekenden van 20/21 juni en 27/28 in populaire klimgebieden weinig tot geen plek. De kans is daarom groot dat je op die dagen niet terecht kunt in je favoriete gebied.
 • Wees flexibel bij het maken van je plannen en plan om doordeweeks te gaan of om naar een minder populair klimgebied te gaan.

Procedure

Stap 1: Ga naar het online inschrijfformulier.

 1. Maak een groepsnaam aan (regio, SAC, vereniging, of zelfbedacht)

 2. Geef een COVID-verantwoordelijke op (NAW, lidnummer, emailadres, telefoonnummer). Dit is bij voorkeur de contactpersoon die het contact met de NKBV heeft over het plannen van de klimactiviteit.

 3. Geef het aantal deelnemers op, en hun NKBV lidnummers. Minimaal 4 deelnemers. Je kan afhankelijk van het gebied maximaal 20 deelnemers opgeven. Let op dat in veel gebieden de maximale groepsgrootte lager ligt dan 20 (zie de lijst onderaan).

 4. Geef het gebied en de datum (zowel weekdagen als weekenddagen) van je keuze op. LET OP dat sommige gebieden in deelgebieden/sectoren zijn opgedeeld en dat je per sector moet beslissen waar je heen gaat. Welke sectoren er zijn kun je zien in de lijst onderaan deze pagina.

Stap 2: De eerstvolgende werkdag na inschrijving wordt op kantoor van de NKBV gekeken of er nog plek is. Zo ja, dan zetten wij je aanvraag in de planning. Onze Belgische collega’s accorderen de planning, of laten ons weten of er geen plek is.

Stap 3: Wij laten je vervolgens via het door jou opgegeven emailadres weten of je terecht kunt of niet.

Stap 4: Als je niet terecht kunt in je gebied van keuze, dan kun je op maandag t/m vrijdag van 12:00 - 16:00 uur bellen met 0348-484071. We zullen dan samen met jou kijken welke opties er nog mogelijk zijn om te klimmen.

Stap 5: Op de dag dat je gaat klimmen heeft de COVID-verantwoordelijke een lijst met deelnemers mee naar de rots. De COVID-verantwoordelijke wijst iedereen van de groep op de COVID-19 gedragsregels en handhaaft deze ook. De COVID-verantwoordelijke staat een eventuele controleur ter woord en helpt hem/haar bij het in goede banen leiden van het klimmen.

inschrijfformulier

Opdeling in sectoren

De gebieden Awirs, Beez, Dave, Corphalie, Freyr, Pont-a-Lesse en Sy zijn opgedeeld in sectoren. Dat houdt in dat je al bij reservering moet opgeven naar welk deel van het gebied je wilt gaan. In het gebied aangekomen kun je alleen in dat deel klimmen en kun je niet ergens anders heen gaan. Wanneer er gelijktijdig met jullie groep een andere groep in een klimgebied of sector aanwezig is, dan kun je onderling met elkaar afstemmen of er eventueel uitgewisseld kan worden tussen sectoren.

De klettersteigen in Pont-a-Lesse, Landelies en Grandes Malades moeten specifiek gereserveerd worden. Bel daarvoor op maandag t/m vrijdag van 12:00 - 16:00 uur met 0348-484071.

In onderstaand overzicht staat het aantal beschikbare plekken.

Nu toegestaan

Sectoren (opgeven bij reservering)

max. groeps-

grootte

Ma. aantal

klimmers

Max. aantal normaal

Anhée (KBF)

10

10

30

Awirs (CAB)

Links van Dalle du Pied;

Dalle du pied en rechts daarvan.

12

25

60

Beez (CAB)

- Linker deel tot aan Escalator;

- middendeel (Centenaire rechts van Escalator/Liedekerke);

- rechterdeel (Fanette e.v. naar het oosten)

16

50

100

Bohon (CAB)

12

12

15

Bomal, Calvaire (UBS)

10

10

10

Bomal, Ozo (UBS)

12

12

15

Bomal, Corneilles (UBS)

Gesloten

0

0

8

Chaleux (CAB)

Gesloten

0

0

20

Comblain la Tour (KBF)

15

20

30

Corphalie (CAB)

- Links van Patinoire

- Vanaf Patinoire naar rechts.

12

25

25

Dave (CAB)

- Linker deel tot aan Dalle du Chat

- middendeel (Nunez verboden ivm vogelbroed)

- rechterdeel

10/15

40

90

Durnal (KBF)

20

40

75

Engis (CAB)

10

10

10

Esneux/Four à chaux (UBS)

10

10

10

Freyr - Merinos Face Nord

Alleen de noordwand van de Merinos

8

8

~300

Freyr, Al Lègne

- Pape+ Al Legne links van Direttissima

- Al Legne rechts van Direttissima

15

30

~300

Freyr, zone Sud

- Fromage en Louis-Philippe

- Jeunesse

12/18

30

~300

Freyr, zone Nord

- Merinos (ex. Noordwand)

- 5 Anes en Tête de Lion

15

30

~300

Gds Malades (CAB)

De klettersteig moet specifiek gereserveerd worden.

20

20

30

Hotton (KBF)

20

40

60

Landelies (CAB)

De klettersteig moet specifiek gereserveerd worden.

12

15

30

Moha (CAB)

12

12

15

Olloy, La Maiselle (KBF)

Gesloten

0

0

20

Pepinster (CAB)

15

15

30

Plain Fosses (CAB)

12

12

25

Pont à Lesse (KBF)

Castel 1;

Castel 2;

Castel 3;

Castel 4;

Castel 5.

De klettersteig moet specifiek gereserveerd worden.

20

20

20

20

20

20

75

Régissa (CAB)

20

20

25

Roiseux (UBS)

8

8

8

SY Vieuxville (CAB)

20

20

20

Sy Vignobles (CAB)

12

12

12

Tilff (UBS)

10

10

10

Roche à Frêne/Villers ST Gertrude (UBS)

8

8

8

Yvoir-Paradou (KBF)

20

50

100

Handhaving

De controleurs van CAB en KBF zullen op het handhaven van de COVID-19 regels toezien en de niet-ingeschreven deelnemers verzoeken het massief te verlaten. Ook kunnen politiediensten controles uitvoeren op het strikt naleven van de COVID-maatregelen. Wanneer maatregelen niet nageleefd worden zijn sancties mogelijk. De hoogte van eventuele boetes is niet bekend.

Vragen

Mocht je vragen hebben zijn we maandag t/m vrijdag te bereiken op 0348-484071 tussen 12.00 - 16.00 en per mail via sport@nkbv.nl.