MENU

Test Patagonia Calcite Jacket

Het Patagonia Calcite Jacket is een lichtgewicht en klein opvouwbare hardshell met een 2.5-laags Gore-Tex Paclite Plus ademend en waterdicht membraan. En het mooiste: de buitenstof is gemaakt van 100% gerecycled polyester. Lees de test!

Patagonia en milieu

Patagonia is een van die merken die al jaren toonaangevend zijn op het gebied van milieubewust ontwerpen en produceren. En bij dit in Californië gevestigde bedrijf gaan ze nog een stapje verder. De bedrijfsslogan: ‘We’re in business to save our home planet’ klinkt hoogdravend maar bij Pata doen ze boter bij de vis. Patagonia ziet een product als duurzaam als het in de eerste plaats doet wat het moet doen. Daarnaast vinden ze dat het lang moet mee gaan en dat het te repareren moet zijn. Dat ze voor dit alles ook herbruikbare en hergebruikte materialen gebruiken is in de ogen van Pata niet meer dan vanzelfsprekend. Maar hoe doen ze dat dan bij het Patagonia Calcite Jacket?

Gerecycled polyester

Het Patagonia Calcite Jacket is grotendeels gemaakt van gerecycled polyester. Of – om specifieker te zijn – de buitenstof waarvan de jas gemaakt is. Maar om dit helemaal goed te begrijpen moet je meteen iets af weten van de constructie van het ademende en waterdichte materiaal dat in de jas verwerkt is.

Membraan

Het ademende en waterdichte materiaal waar Patagonia gebruik van maakt is het Gore-Tex Paclite Plus membraan. Een membraan is een flinterdun ‘boterham zakje’ met daarin hele kleine gaatjes. Die gaatjes zijn zo klein dat waterdamp – zweet – wel naar buiten kan maar de aanzienlijk grotere waterdruppels – regen – niet naar binnen. Dit membraan zit als de witte laag van een Oreo koekje opgesloten tussen de buitenstof en de ‘voering’. Het woord voering staat bewust tussen aanhalingstekens omdat deze binnenlaag bij het Patagonia Calcite Jacket meer een beschermlaag is dan een voering. Zou het een echte voering zijn dan spreken we van een 3-laags laminaat. In het geval van de Calcite is het een 2.5-laags laminaat.

Het ‘vervelende’ van deze constructie is dat het recyclen aan het einde van de levensduur van het jack nog wel een vraagteken oplevert. Maar enige nuance is hier op zijn plek. Gore-Tex – PTFE, oftewel Teflon – heeft lang de naam gehad milieu onvriendelijk te zijn. Inmiddels zijn deskundigen daar wel een beetje van terug gekomen. Daar zijn verschillende reden voor.

  • Gore-Tex is als materiaal erg duurzaam gebleken. De buitenkant verslijt doorgaans sneller dan het Gore-Tex zelf.
  • Daarnaast is PTFE een materiaal dat met niets reageert (inert) waarmee ik niet wil zeggen dat het daarom milieuvriendelijk is, maar het komt nooit in verbindingen met organismes terecht. Dat is ook de reden waarom PTFE ook gebruik wordt voor bijvoorbeeld kunstmatige bloedvaten en waterzuiveringsinstallaties.
  • En in principe is Gore-Tex te recyclen en Gore heeft hier in het verleden programma’s voor gehad. Helaas zijn deze gesneuveld omdat wij onze spullen niet inleveren. Terug naar de jas zelf.

De constructie van buitenstof en Gore-Tex is niet uit elkaar te halen. Zit een jas aan het einde van zijn levensduur, dan kan het hooguit als totaal materiaal in een ander product – van jas naar tas – gebruikt worden of op de vuilnisberg gestort worden danwel worden verbrand. Waarbij de laatste echt de betere keuze is want het levert geen schadelijke afvalstoffen of.

PFC-vrij

Een Gore-Tex membraan mag dan gebruikt worden om de jas ademend en waterdicht te maken, aan de buitenzijde van de stof zit nog een zogenaamde DWR-coating. DWR staat voor Durable Water Repellent en is een laagje over de buitenstof dat er voor zorgt dat waterdruppels snel van de jas afrollen. Dit noemen we afparelen. Des te beter het afparelend vermogen, des te minder nat en zwaar een jas wordt. Tot een paar jaar geleden bevatte deze DWR-coating nog vaak PFC’s en PFC’s zijn bijzonder schadelijk voor het milieu. Heel veel merken zijn inmiddels overgestapt op PFC-vrije coating. Patagonia ook. En voor de eerlijkheid: Gore maakt de complete stof inclusief DWR-coating voor Pata. Voor zover de milieu-achtergronden bij het Calcite Jacket.

Pasvorm en Comfort

De pasvorm van het jack is lekker sportief gesneden, maar er is met kouder weer genoeg ruimte om nog een niet te dikke fleece onder de jas te dragen. De mouwen zijn lekker lang en komen tot net iets over het begin van de handen. Bij klimmen blijken de mouwen net lang genoeg; geen ontblote polsen bij het uitstrekken. De manchetten worden goed afgesloten met een klittenband sluiting. Eventueel de schacht van de handschoenen er onder dragen kan. De haakjes van het klittenband beschadigen de jas niet. Omdat het jack van de Calcite voorzien is van Gore-Tex Paclite Plus, draagt de binnenzijde van het jack ook prettig op de blote huid. De iets wat gebobbelde structuur is heel veel fijner dan het ‘ouderwetse’ of ‘gewone’ Paclite dat nogal plakkerig aanvoelde.

Capuchon

Het Calcite Jacket heeft een uitstekende capuchon. Hij is heel mooi rond het hoofd aan te spannen waardoor de capuchon bij het naar links en rechts kijken heel mooi mee beweegt. Er is veel materiaal rond de nek waardoor bewegen soepel gaat. Ook kan de capuchon prima rond de kin worden aangetrokken. Zo blijf je warm en minimaliseer je de kans dat regen de jas in druppelt. De klep is net stijf genoeg. Ook voor brildragers is de capuchon prima. Een helm kan onder of over de capuchon worden gedragen.

Zakken

Twee riante steekzakken vind je aan de buikzijde. In de zakken zitten de trekkoordjes waarmee je het jack strakker rond het middel kan trekken. De zakken worden afgesloten met een rits. Een flap moet voorkomen dat er water in kan komen en doet dat doorgaans ook. Helemaal waterdicht zijn ze echter niet. De borstzak – links – is dat dankzij een waterdichte rits wel. Het jack heeft geen binnenzak.

Rugzak

Uiteraard heb ik de jas getest in combinatie met verschillende rugzakken; van dagrugzak tot volwaardige 70 liter trekking rugzak. Positief is dat door de snit van de jas er nergens materiaal dubbel gaat zitten. Ook is het lange achterpand prettig als er regen vanaf de hoes van de rugzak op je billen dreigt te stromen. Een 2.5 laminaat is niet de sterkste combinatie als je langere tijd met een zware rugzak wilt lopen. Incidenteel als nood kan. Gebruik de jas dan ook bij voorkeur met een rugzak van maximaal 30 liter. Gore zelf geeft een gewicht op van 6 kg. Minpunt van het jack is dat de zakken net zo geplaatst zijn dat ze achter de borstband en de heupgordel verscholen zitten.

Waterdicht en ademend

Om de waterdichtheid en het afparelend vermogen van het jack te testen, test ik een jack onder ‘gecontroleerde’ omstandigheden en in de praktijk. Het afparelend vermogen test ik altijd twee keer: als het product nieuw is en na drie keer wassen. Vooral dit laatste is voor de afparelende laag nogal vernietigend. Zo niet voor de Patagonia; na drie keer wassen is deze DWR-laag nog als nieuw. Onder de douche en in de praktijk heeft het Patagonia Calcite Jacket zich als waterdicht bewezen. Inclusief de waterdichte voorrits. Ademend is het 2.5 laags Gore-Tex ook, maar het hangt natuurlijk erg af van de omstandigheden en de fitheid van de drager. Ik vind het een van de betere ademende jassen de ik getest heb. En… de enorme ritsen onder de oksel helpen ventileren als het van dat half-om weer is waarbij je voortdurend je jas aan het aan- en uittrekken bent.

Conclusie

Het Patagonia Calcite Jacket is een uitstekende ademende en waterdichte jas. Hij draagt comfortabel en de snit is sportief maar met voldoende bewegingsvrijheid. De capuchon is een uitblinker en je kan een helm er onder dragen of juist er overheen. Hij is licht en klein op te vouwen zodat hij weinig ruimte in je rugzak neemt. Ook in combinatie met een rugzak doet de Calcite het best goed alleen de zakken worden afgedekt door de borstband en de heupgordel. Bedenk ook dat het 2.5 laags Gore-Tex laminaat niet bedacht is voor langere trektochten in de regen met een zware rugzak. Als regenjack in geval van…. is hij voor huttentochten prima geschikt. Het Patagonia Calcite Jacket krijgt van mij 4.5 sterren.

Meer inFO

Plus

  • Pasvorm
  • Paclite Plus huidvriendelijk
  • Capuchon
  • Waterdicht
  • DWR-laag geen PFC’s
  • Ademend
  • Gerecycled materiaal

Min

  • Plaatsing zakken in combinatie met rugzak
  • Max 30 liter rugzak
Terug naar overzicht