MENU

Workshop wedstrijdzekeren

In de richting

Trainer, Jury, Instructeur/begeleider

Thema

Algemeen

Waar

Mountain Network Amsterdam

Wanneer

11 jun 2022

17:00 - 21:00 uur

Licentie punten

1

Met ingang van 2022 moeten zekeraars bij door de NKBV georganiseerde nationale wedstrijden in het bezit zijn van de aantekening ‘wedstrijdzekeraar’. Wil jij meehelpen als zekeraar bij een wedstrijd? Volg dan deze workshop.

Cursusbeschrijving

De nationale wedstrijden hebben een voorbeeldfunctie voor de landelijke klimsport. Het is daarom van groot belang dat het zekeren tijdens deze wedstrijden exemplarisch gebeurt.

Het zekeren bij klimwedstrijden vereist andere vaardigheden dan het zekeren bij recreatief klimmen. Klimmers worden na een val gelijk naar de grond gelaten en mogen absoluut geen hinder van het touw ondervinden. Klimmers worden bij wedstrijden vaak door een onbekende gezekerd, maar moeten desondanks onbevangen kunnen klimmen zonder kopzorgen om hun zekeraar. Klimmers mogen geen nadeel van het zekeren ervaren en moeten gelijk behandeld worden.

Het zekeren tijdens door de NKBV georganiseerde landelijke wedstrijden (lead, speed, ijsklimmen) gebeurt volgens de:

 • meest actuele IFSC wedstrijdregels;
 • de Aanvullende Bepalingen Nederlandse Klimwedstrijden (ABNK);
 • de NKBV richtlijn ‘Veiligheid & verantwoordelijkheden bij nationale klimwedstrijden’.

De IFSC wedstrijdregels en de Aanvullende Bepalingen Nederlandse Klimwedstrijden (ABNK) omschrijven niet tot in de details alle vereisten die van toepassing zijn op het zekeren bij nationale klimwedstrijden.

Omwille van bovenstaande reden is er een Richtlijn voor zekeren bij nationale wedstrijden (lead, speed en ijsklimmen) opgesteld. In deze richtlijn wordt omschreven aan welke voorwaarden zekeraars bij door de NKBV georganiseerde wedstrijden moeten voldoen en op welke wijze er gezekerd moet worden.

Workshop

Tijdens deze workshop krijg je te horen wat deze voorwaarden zijn, en leer je hoe er bij nationale klimwedstrijden gezekerd moet worden. De workshop is bedoeld voor ervaren zekeraars die ingezet gaan worden als zekeraar bij de nationale klimcompetities (jeugd, senioren, ijsklimmen).

 • De workshop op 11 juni 2022 bij Mountain Network Amsterdam wordt verzorgt door Loek Mevissen, Emile Schellings en Harald Swen.
 • De workshop duurt van 17:00 uur tot 21:00 uur.
 • Het volgen van de workshop levert 1 licentiepunt op (mits van toepassing op je licentie).
 • De reiskosten van de deelnemers worden vergoed.

Neem je eigen klimspullen (gordel, touw, zekeringsapparaat, schoenen, kleding) mee. We gaan in de praktijk de slag met de positionering van de zekeraar en dynamica van het opvangen van vallende klimmers.

Deelname-eisen:

 • Je bent zeer ervaren in het zekeren van voorklimmers.
 • Je gaat je in de toekomst inzetten als zekeraar bij nationale en regionale klimwedstrijden.
 • Je hebt een klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen (KVB 2/K3).

Deelnemers die de workshop met goed gevolg afsluiten krijgen de aantekening wedstrijdzekeraar. Deze aantekening is vooralsnog van onbepaalde duur.

Wanneer je nadien als zekeraar assisteert bij nationale klimwedstrijden dan krijg je een vergoeding van € 45,- + reiskosten (à € 0,19/km).

Andere data

Het maximale aantal deelnemers aan deze workshop bedraagt 15. Wanneer het animo groot is zal eventueel een extra workshop worden georganiseerd.

Toelatingseisen

Deelname-eisen:

 • Je bent zeer ervaren in het zekeren van voorklimmers
 • Je gaat je in de toekomst inzetten als zekeraar bij nationale en regionale klimwedstrijden
 • Je hebt een klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen (of vergelijkbaar).