MENU

Klettersteig aantekeningen

Wil jij bergsporters begeleiden en instrueren in klettersteigroutes? Dan is de bijscholingsmodule klettersteig iets voor jou.

Vind jij het ook leuk om als kaderlid net in een andere tak van klimsport instructie te geven of te begeleiden? Ben jij zelf al regelmatig te vinden in klettersteige in binnen- of buitenland? Doordat de vraag naar instructie over klettersteigen is toegenomen, is er voor gekozen een opleiding aan te bieden middels een module Klettersteig aanvullend op bestaande kaderfuncties. Een instructeur die de opleidingsmodule klettersteig heeft gevolgd krijgt een aantekening op zijn/haar licentie en is daarmee bevoegd om klettersteigactiviteiten waar de aantekening voor is bedoeld te geven. Je licentie waar de aantekening aan gekoppeld is bepaalt verder je inzetbereik.

  • Niveau 2: het begeleiden van eenvoudige klettersteige op klimobjecten in Nederland en kleine hoogteparcoursen. Minimaal opleidingsniveau: sportklimbegeleider 2 indoor toprope. Klettersteig 2 wordt initieel landelijk aangeboden als bijscholing.
  • Niveau 3: het begeleiden van outdoor klettersteige in niet Alpien terrein. Minimaal opleidingsniveau: sportklimbegeleider 2 outdoor of - instructeur 3 outdoor voorklimmen. Klettersteig 3 wordt aangeboden op de klettersteig van Pont à Lesse of op vergelijkbare klettersteige. Initieel landelijk naar behoefte, later mogelijk vanuit andere organisaties.
  • Niveau 4: het begeleiden van outdoor klettersteige in Alpien terrein. Minimaal opleidingsniveau: Alpiene tochtleider 3.3 / Alpiene instructeur 3 zomer. Klettersteig 4 wordt landelijk aangeboden via het bijscholingsprogramma voor alpien kader.

Hieronder zijn de verschillende modules verder uitgewerkt. Mocht je na het lezen van deze tekst meer informatie over de opleidingen van de NKBV willen, kun je contact opnemen met de NKBV Academie. E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Klettersteig 2

Aan het eind van de bijscholing zijn de instructeurs in staat zelfstandig een klettersteigactiviteit te begeleiden in een eenvoudige klettersteig in Nederland. De volgend onderdelen worden behandeld:

  • Eenvoudige klettersteig-technieken
  • Kennis van de relevante inhoud van de NKBV klettersteig-brochure en Kenniscentrum
  • Voorbereiding van een klettersteigactiviteit (materiaal, veiligheid)
  • Uitvoeren/begeleiden van een klettersteigactiviteit
  • Plannen maximale groepsgrootte op basis van type klettersteig en groepssamenstelling
  • Opbouw van instructie
  • Positie kiezen in de klettersteig
  • Handelen bij stress
  • Iemand veilig uit elk punt van de klettersteig kunnen begeleiden of halen.
  • Omgaan met angst en stress

Toelating
De ingangseisen voor workshop is minimaal een geldige licentie SKB2-indoor toprope en daarbij al enige klettersteig ervaring. Men heeft of een workshop klettersteig van de NKBV gevolgd of heeft zelfstandige klettersteig ervaring. Deelnemers kunnen de basis handelingen bij het klettersteigen uitvoeren en zijn vertrouwd met hoogte.

Examinering
De opleidingsmodule wordt met goed gevolg afgesloten wanneer aan het einde van de module de docent een positief advies geeft. De docent gebruikt hiervoor een door de NKBV aangeleverd scoringsformulier.

Data + inschrijven
Data: deze vind je terug in de agenda. Indien je met een eigen groep van minimaal 6 deelnemers je wil laten bijscholen, is een alternatieve datum mogelijk. Neem hiervoor contact op met de NKBV Academie, e-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing
Zodra de aantekening behaald is, kun je aan de slag bij het geven van workshops klettersteig in Nederland. Om alle klimmers zo goed mogelijk te laten genieten van leuke, effectieve en veilige activiteiten, is het belangrijk om je eigen kennis en vaardigheden op peil te houden. Je aantekening is om die reden gekoppeld aan jouw bestaande eenjarige licentie. Om je gehele licentie bij te houden ben je actief als kaderlid en volg je bijscholingen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de NKBV organiseert regelmatig bijscholingen. Zo houd je jouw kennis up-to-date. Je kunt activiteiten registreren op MijnNKBV.nl.

Doorstroming
Heb je deze module Klettersteig 2 afgerond, en je hebt een outdoor instructeursfunctie, dan kun je de opvolgende module KS3 doen.

Klettersteig 3

Aan het eind van de les zijn de instructeurs in staat zelfstandig een klettersteigactiviteit te begeleiden in klettersteige in sportklimgebieden. De volgend onderdelen worden behandeld:

  • Alle relevante technieken op klettersteige in niet Alpien terrein
  • Voorbereiding en instructie (weer, materiaal, veiligheid, planning)
  • Zekertechnieken voor begeleiding van kinderen en/of onervaren personen die extra zekering nodig hebben.
  • Technieken voor noodevacuatie
  • Mogelijk wordt aangesloten bij de cursus die de KBF biedt.

Toelating
De ingangseisen voor deze ‘train de trainer cursus’ is minimaal diploma en geldige licentie SKB2-outdoor of SKI3-outdoor voorklimmen en daarbij klettersteig ervaring. Men heeft een workshop klettersteig van de NKBV of KBF gevolgd en/of heeft zelfstandige klettersteig ervaring op C/D niveau. Deelnemers zijn vertrouwd met hoogte.

Examinering
De opleidingsmodule wordt met goed gevolg afgesloten wanneer aan het einde van de module de docent een positief advies geeft. De docent gebruikt hiervoor een door de NKBV aangeleverd scoringsformulier.

Data + inschrijven
Data: deze kun je terugvinden in de agenda.

Licentie en bijscholing
Zodra de aantekening behaald is, kun je aan de slag bij het geven van klettersteigcursus / modules in Klettersteige in sportklimgebieden. (denk hierbij aan Grands Malades, Pont à Lesse, Duisburg et cetera. Om alle klimmers zo goed mogelijk te laten genieten van leuke, effectieve en veilige activiteiten, is het belangrijk om je eigen kennis en vaardigheden op peil te houden. Je aantekening is om die reden gekoppeld aan jouw bestaande eenjarige licentie. Om je gehele licentie bij te houden ben je actief als kaderlid en volg je bijscholingen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de NKBV organiseert regelmatig bijscholingen. Zo houd je jouw kennis up-to-date. Je kunt activiteiten registreren op MijnNKBV.nl.

Klettersteig 4

Tijdens deze dag staat scholing (leren) geven en het leiden van een klettersteig praktijkactiviteit centraal. Diverse technieken, führung en tactische methoden komen aan bod.

  • Zekermethoden in het leiden van groepen (het hoofdthema van de opleiding)
  • Het leren kennen van de verschillende moeilijkheidsgraden B tot en met E
  • Het opbouwen en gebruiken van een vast touw/oefenklettersteig voor cursisten
  • Het gebruik van de klettersteigset
  • Het begeleiden van de deelnemers door een klettersteig
  • Ondersteuning door middel van touwsteun (in moeilijke passages)
  • Reddingstechnieken - in verticale en horizontale passages en op een tuuwbrug

Toelating
De ingangseisen voor deze ‘train de trainer cursus’ is minimaal diploma en geldige licentie ATL3.3 of AI3 zomer. Daarnaast moet je de Klettersteig 3 bijscholing gevolgd hebben.

Kosten en tijd
Kosten zijn eigen reis- en verblijfskosten, de NKBV betaalt de gids en organisatiekosten. De bijscholing KS4 kun je in 1 dag volgen aansluitend aan de Masterclass ATL4. Je kunt alleen aan de klettersteig aantekening deelnemen als je ook aan de masterclass ATL4 deelneemt. Deze wordt gegeven door een berggids.

Examinering
De opleidingsmodule wordt met goed gevolg afgesloten wanneer aan het einde van de module de gids een positief advies geeft. De docent gebruikt hiervoor een door de NKBV aangeleverd scoringsformulier.

Data + inschrijven
Data: Deze kun je terugvinden in de agenda.

Licentie en bijscholing
Zodra de aantekening behaald is, kun je aan de slag bij het NKBV bergsportreizenprogramma op de klettersteigtochten. Om alle bergsporters zo goed mogelijk te laten genieten van leuke, effectieve en veilige activiteiten, is het belangrijk om je eigen kennis en vaardigheden op peil te houden. Je aantekening is om die reden gekoppeld aan jouw bestaande eenjarige licentie. Om je gehele licentie bij te houden ben je actief als kaderlid en volg je bijscholingen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de NKBV organiseert regelmatig bijscholingen. Zo houd je jouw kennis up-to-date. Je kunt activiteiten registreren op MijnNKBV.nl.